Groen pleit voor minder commercialisering op het strand

11/08/2020 - Persmededeling provincieraadsfractie

strand OostendeOnze kust telt maar een goede 67 km, dit is in tijden van hittegolf en corona niet veel om iedereen de kans te geven te genieten van een beetje afkoeling.

De beschikbare ruimte wordt verder beperkt doordat in de centrumgebieden van kustgemeenten 50% van het strand mag ingenomen worden door commerciële uitbatingen (verhuur van strandstoelen, strandbars en dergelijke). In Blankenberge, de afgelopen dagen volop in de media met een vechtpartij op het strand, is dit zelfs 70%. Dit is zo bepaald in 2013 in de PRUP's (provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen) 'Strand en Dijk' die opgemaakt werken voor de verschillende kustgemeentes.

Toen Groen daar in de provincieraad vragen bij stelde, werden we door de toenmalige gedeputeerde voor Toerisme De Block voor 'ouderwets' versleten; onze stranden moesten 'jong en hip' worden en daar hoorden strandbars bij.

De omstandigheden dwingen beleidsmakers spijtig genoeg om onze vrijheid, en ook de toegang tot het strand, te beperken en te reglementeren. Maar voor Groen moet er voldoende plaats zijn en blijven voor gratis recreatie. We vinden het toch niet normaal dat wie een restaurantreservering heeft, of een betalende attractie bezoekt, wel naar de kust mag rijden of sporen, en wie gewoon op het strand wil zitten geen toegang krijgt? Dat tweedeverblijvers of hotelgasten meer rechten zouden hebben dan een dagjestoerist? Ook - en misschien net - wie het niet breed heeft, moet kunnen genieten van een strandbezoek. Al brengt dat niet meteen veel centen op voor een kustgemeente of de economie.

In de provincieraad van mei ll. stelde Groen nog een mondelinge vraag naar aanleiding van een persbericht dat stelde dat de strandbars nog zouden mogen uitbreiden om toch hetzelfde rendement te halen door de coronamaatregelen. Wij vonden dat dit zeker niet kon omdat er voldoende ruimte moet blijven voor mensen die gewoon naar het strand komen en hun eigen 'frigobox' meebrengen. De huidige gedeputeerde voor Toerisme Lahaye-Battheu stelde ons toen gerust dat er genoeg publieke ruimte zou overblijven op het strand en dat elke gemeente dit 'flexibel' kon toepassen.

Groen zal aandringen op op een aanpassing van de provinciale ruimtelijke plannen zodat er ook in de centrumgebieden meer publieke ruimte op het strand overblijft.

Gerda Schotte
Provincieraadslid - fractieleidster Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012