Provincie voorziet geen fietsinfrastructuur in plan voor Torhout Noord

21/06/2018 - Persmededeling provincieraadsfractie

FietspadVandaag wordt het PRUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan) Torhout Noord voorlopig vastgesteld op de provincieraad. In dit plan is een lokaal bedrijventerrein, een regionaal bedrijventerrein, woningen en een deel agrarisch gebied voorzien, functies die op vandaag reeds deels zo ingevuld zijn.

Op de plenaire vergadering werd door verschillende diensten zoals het Agentschap Wegen en Verkeer, de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening en de stad Torhout gevraagd om de Groene 62, het recreatief fietspad van de provincie door dit plangebied de laten lopen. Momenteel stopt dit fietspad aan de Aartrijkestraat en loopt niet tot in het centrum van Torhout, tenzij langs een drukke baan.
In de voorliggende plannen is dit niet voorzien, ondanks dat dit op de voorontwerpen wel nog het geval was. Op onze vraag op de voorbereidende commissie waarom dit niet kan werd geantwoord dat het een bestaand industrieterrein betreft en dat een fietspad daar te gevaarlijk zou zijn.
Dit is voor Groen onbegrijpelijk in een tijd waarin het toch stilaan voor iedereen zou moeten duidelijk worden dat fietsen stimuleren voor woon-werkverkeer een must is.

De provincie heeft enkele jaren geleden de 'Testkaravaan in het leven geroepen. Daarmee worden bedrijven aangezet om hun werknemers kennis te laten maken met verschillende soorten fietsen om zo het woon-werkverkeer meer met de fiets te laten gebeuren. Een zeer goed initiatief vinden wij.

Maar ... als men op alle (bestaande of nieuwe) bedrijventerreinen niet voorziet in fietspaden dan zal dat de werknemers niet aanzetten om met de fiets te komen. Dan zal de conclusie zijn dat de verkeerssituatie te gevaarlijk is. Dit is overduidelijk ook zo op dit industrieterrein in Torhout.
Wij pleiten met Groen dus voor gescheiden fietspaden in bedrijventerreinen om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer.

Een ruimtelijk plan voor bedrijvigheid waar geen enkele verbetering voorzien wordt voor fietsers, is voor Groen geen goed plan.

Gerda Schotte,
fractieleider provincieraad

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012