Stadsboerderij Kortrijk wint Groene Pluim 2018

18/01/2018 - Persmededeling

stadsboerderijNaar jaarlijkse gewoonte reikt Groen West-Vlaanderen op haar nieuwjaarsreceptie een groene pluim uit aan een organisatie, bedrijf of initiatief dat een groen duwtje in de rug verdient.

Omdat Groen de ambitie heeft om na de verkiezingen het beleid in heel wat West-Vlaamse gemeentes duurzaam te veranderen, was het thema van de groene pluim dit jaar 'transitie'. Er werden 3 projecten genomineerd die deze verandering vandaag al waarmaken:

Cohousingproject Eikenberg
Cohousing of samenhuizen heeft sowieso al ecologische en sociale voordelen door het gedeelde gebruik van infrastructuur. Het project Eikenberg in Brugge, waarbij straks 18 units en een gemeenschappelijk paviljoen gebouwd worden gaat heel ver op ecologisch vlak, zowel wat energie, materialen als mobiliteit betreft. En ook op sociaal vlak ligt de lat hoog: 4 units zijn voorzien voor mensen met een beperking, zodat deze inclusief kunnen wonen.
Meer info: www.eikenberg.be

Stadsboerderij Kortrijk
Stadsboerderij Kortrijk startte in 2014 en ondertussen maken ruim 130 coöperanten werk van een bedrijf waar lokale biologische landbouw, eerlijke handel en sociale tewerkstelling hand in hand gaan. Via een winkel in Heule, fruit op het werk & op school en via cateringopdrachten zorgt de stadsboerderij voor een grotere afzetmarkt voor de biologische landbouwers uit de ruime regio Kortrijk. De ambitie is om te tonen dat een andere, meer lokaal georiënteerde en door burgers gedragen economie geen verre droom hoeft te zijn.
Meer info: www.stadsboerderijkortrijk.be

Stroomop
Stroomop uit Kuurne zet sinds 2004 in op verwarmingssystemen met hout, voornamelijk met pellets. Zoals de naam zegt, was en is dit tegen de stroom op roeien, vanuit de overtuiging dat houtpellets de verwarming van de toekomst is. 'Klimaatneutraal' is een term die erg in de mode is en overal gebruikt wordt, maar in tegenstelling tot groene elektriciteit staat het beleid rond groene warmte in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Houtpellets zijn een hernieuwbare en CO2-neutrale grondstof, geproduceerd uit zuiver afvalhout zonder bindmiddelen, die door de efficiënte verbranding een milieuverantwoorde brandstof zijn. Onder andere de energiecoöperatieve Ecopower heeft een pelletfabriek in België.
Meer info: www.stroomop.be

De leden van Groen West-Vlaanderen konden stemmen en kozen voor Stadsboerderij Kortrijk als winnaar.

Maarten Tavernier
provincieraadslid

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012