Gemiste kans: welzijn in 2017 gaat ten koste van woonbeleid in 2019

29/09/2017 - Persmededeling provincieraadsfractie

In februari hield Groen voor de provincieraad actie onder de slogan 'beter 1 welzijnsproject in de hand dan 10 bakstenen in de lucht'. We pleitten daarmee om een deel van de 3 miljoen euro die voorzien was voor woonbeleid, te heroriënteren naar het vroegtijdig stopgezet subsidiereglement voor welzijnsprojecten. Gezien dit de laatste kans was om dergelijke projecten gesubsidieerd te krijgen, vond Groen het niet eerlijk tegenover de kandidaat-indieners om dit plots anderhalve maand vroeger dan voorzien stop te zetten. Bovendien was de toen kersverse beleidsnota wonen nog erg vaag, waardoor we niet overtuigd waren dat dit budget zinvol zou besteed worden in 2017.

Dit - nochtans heel logische - voorstel werd door gedeputeerde Vanlerberghe afgeketst en Groen werd populisme verweten. Nochtans blijkt bij deze budgetwijziging dat wat Groen toen voorspelde, ook realiteit geworden is. Het woonbeleid is verre van rijp om uitgevoerd te worden. Het budget wordt niet 1, maar meteen 2 jaar naar voor geschoven en pas voorzien in 2019. Dat is dus zelfs voor de volgende legislatuur.

Met 10% van de middelen die nu doorgeschoven worden naar 2019 -300.000 euro- konden nog heel wat welzijnsprojecten van organisaties of gemeentebesturen dit jaar gerealiseerd worden. Groen vindt het een gemiste kans dat hier zo rigide mee omgesprongen werd.

Gerda Schotte
fractieleidster Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012