Groen tegen uitbreiding slachthuis Tielt

26/09/2017 - Persmededeling provincieraadsfractie

Op de provincieraad komende donderdag staat de definitieve goedkeuring van een RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) voor het omstreden slachthuis in Tielt op de agenda.

Dit RUP was al opgestart voordat het slachthuis in maart dit jaar in de media kwam met beelden van dierenmishandeling, gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Daardoor moest het slachthuis noodgedwongen enkele weken sluiten. Waar provincieraadslid en burgemeester van Wingene in januari nog de lof zwaaide over de bedrijfleiding van de derde generatie en de moderne aanpak van het slachthuis, weten we ondertussen wel beter. De onlangs opgedoken gelijkaardige beelden van een slachthuis in Izegem, nu met runderen, laat vermoeden dat dit geen alleenstaand geval is in de sector. Voor Groen is het dan ook onbegrijpelijk dat het provinciebestuur gewoon overgaat tot de orde van de dag en dit RUP ongewijzigd laat verdergaan. Of zelfs: ondanks de tegenkanting van de stad Tielt, worden de voorwaarden nog versoepeld, zodat meer activiteiten rond vleesverwerking op de site kunnen plaatsvinden. Alsof het slachthuis nog niet genoeg overlast voor de buurt betekent.

Het RUP laat toe dat het slachthuis groeit tot een capaciteit van 2,5 miljoen varkens per jaar, vandaag is dat 1,5 miljoen. Is het wel mogelijk om met zo'n grootschalige industriële aanpak de varkens nog als een levend wezen te beschouwen, en niet als een product? Dat is voor Groen een cruciale vraag en een reden om tegen deze uitbreiding te zijn.

Bovendien is een uitbreiding momenteel niet nodig. Doordat na het schandaal heel wat klanten weggevallen zijn, draait het slachthuis op een lagere capaciteit dan voorheen. En erg cynisch is dat voor deze uitbreiding herbevestigd agrarisch gebied wordt ingenomen. Daar zouden de landbouwers eigenlijk zeker moeten zijn dat ze verder kunnen boeren. Als het RUP goedgekeurd wordt, mag dit ingepalmd worden door een bedrijf dat de landbouwsector heel wat schade berokkend heeft.

Gezond boerenverstand kan je dit niet noemen.

Maarten Tavernier
provincieraadslid Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012