Groen wil af van onbeperkt gratis rattenvergif

23/08/2017 - Persmededeling provincieraadsfractie

Het provinciebestuur coördineert al heel lang de rattenbestrijding in West-Vlaanderen. Een nuttige taak gezien ratten hygiëne- en andere problemen met zich kunnen meebrengen. De provincie promoot - heel terecht- het minder inzetten van vergif en meer inzetten om mechanisch vangen met vallen. Vergif heeft immers heel wat nadelen: ratten worden er resistent tegen waardoor dit op termijn niet meer helpt, en het gif verspreidt zich ook in het leefmilieu. Zo wordt het gif in kleine roofdieren als bunzing aangetroffen. Die dieren willen we wel in de natuur, ze zijn de natuurlijke vijanden van kleine knaagdieren. Ook eekhoorns worden soms slachtoffer van rattenvergif. Ratten mechanisch vangen met vallen en klemmen is efficiënter en geeft een meetbaar resultaat, maar het is wel arbeidsintensiever.

Maar woord en daad van de provincie zijn met elkaar in tegenstrijd. De provincie koopt het vergif gezamenlijk aan (wat de prijs drukt) en deelt dit uit aan de gemeentes. Niet direct een manier om zuinig omspringen met vergif aan te moedigen. Het probleem zit vooral in het grote verschil in hoe de gemeentes de rattenbestrijding aanpakken.

Dat het ook (bijna) zonder gif kan, bewijzen gemeentes als Deerlijk en Mesen. Die gebruikten de voorbije 2 jaar telkens minder dan 10 kg vergif, en hebben tegelijk een hoog vangstcijfer per gepresteerde werkdag. Ook De Panne (nochtans een grensgemeente en dus gevoelig voor instroom van ratten van over de grens) doet het uitstekend: ze verbruiken iets meer vergif (24 en 19 kg/jaar), maar presteren ook heel wat meer mandagen (263 en 342/jaar). Kortrijk en Menen vervolledigen de top 5.

Maar niet alle gemeentes houden rekening met de adviezen van de provincie. Gemeentes die 2 jaar op rij minder dan 50 ratten vangen kunnen moeilijk zeggen dat ze inzetten op mechanisch vangen. In Knokke-Heist, Lendelede en Meulebeke is dit het geval, in deze laatste gemeente gaat het zelfs over nul vangsten. De koplopers voor gebruik van vergif zijn Dentergem, Kuurne, Oostkamp en Wingene. Per gepresteerde werkdag verspreiden die gemeentes meer dan 2 kg vergif in ons leefmilieu. In absolute cijfers is Wingene koploper, met in 2015 bijna 500 kg vergif, in 2016 nog 335 kg.

De totale hoeveelheid vergif daalt gelukkig jaar na jaar (van 8200 kg in 2015 naar 6800 in 2016), maar de slechte leerlingen van de klas tonen dat er nog veel werk aan de winkel is. Doordat de provincie het rattenvergif gratis en niet gelimiteerd ter beschikking stelt, worden de gemeentes die de nieuwe aanpak niet volgen, dubbel beloond. Ten eerste hebben ze minder personeelskosten, ten tweede verbruiken ze meer door de provincie aangekocht vergif.

Daarom stelt Groen voor om een ander systeem uit te werken om het provinciale rattenvergif te verdelen en dit niet meer zomaar gratis uit te delen. Dit kan een systeem met 'remgeld' zijn, zodat het niet meer gratis is, of een hoeveelheidsbeperking. Op die manier worden de gemeentes die wel meer inzetten op mechanisch vangen niet meer benadeeld tegenover de gemeentes die deze trend niet willen volgen.

Cijfers provinciale adviescommissie rattenbestrijding voor 2015 en 2016 in bijlage: gepresteerde mandagen, verbruikt vergif en vangsten.(Excel-bestand)

Maarten Tavernier
provincieraadslid Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012