Groen vraagt maatregelen om fietsverhuur en fietsdeelsystemen in de Westhoek te stimuleren

26/01/2017 - Persmededeling provincieraadsfractie

Op de provincieraad van vandaag wordt het Strategisch Beleidsplan voor Toerisme en Recreatie in de Westhoek voor 2018-2024 voorgesteld. Groen ziet 1 belangrijk mankement bij de doelstelling om van de Westhoek de fietsregio bij uitstek te maken.

Alex Colpaert: "Bij de analyse van de sterkte en zwakke punten wordt een gebrek aan aanbod van huurfietsen vermeld. Maar maatregelen om hier iets aan te doen zijn nergens in het plan opgenomen. Nochtans is het nodig. Na heel wat googelen op diverse websites naar private fietsverhuurders vinden we er uiteindelijk in de centrumsteden Ieper 7, Poperinge 4, Veurne 3 en Diksmuide 2. Daarbij nog een aanbod van 12 bluebike-fietsen aan het station van Ieper, 24/24u en 7/7 dagen via sleutelautomaat voor abonnees, maar niet reserveerbaar. De conclusie is duidelijk dat er te weinig aanbod aan huurfietsen is in de Westhoek, en zeker dat dit te weinig overzichtelijk is voor bezoekende toeristen."

Groen pleit ervoor om naast blijvende investeringen in basisinfrastructuur, in fietsvriendelijkheid, onthaal, voorzieningen voor elektrische fietsen, ook in te zetten op het stimuleren en promoten van fietsverhuur en het uitbreiden van fietsdeelsystemen.

Mogelijke concrete voorstellen zijn:

  • 1 website die het aanbod bundelt en digitaal reserveren mogelijk maakt
  • Uitrollen van het Bluebike fietsdeelsysteem naar de stations van Poperinge, Veurne en Diksmuide
  • En bij uitbreiding een fietspunt bij deze stations, uitgebaat door een bestaande of nieuwe fietsverhuurder
  • Mogelijkheden creëren om start- en eindpunt van het fietsverhuur te laten verschillen, zodat niet alleen cirkelvormige trajecten mogelijk zijn

Laat Westtoer zijn coördinerende rol waarmaken om de Westhoek verder uit te bouwen tot een echte fietsregio.

Alex Colpaert
Provincieraadslid Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012