Groen vraagt uitbreiding veerdienst Nieuwpoort naar juni en september

16/12/2016 - Persmededeling

Veerdienst Nieuwpoort mist 44.000 gebruikers, dit kan voor 0,66 euro/gebruiker.

Vanaf oktober 2015 werd de veerdienst over de havengeul in Nieuwpoort teruggeschroefd van vrijwel jaarrond naar enkel weekends, feestdagen en schoolvakanties. Er kon met deze besparingsmaatregel een bedrag beknibbeld worden van 132.000 euro op jaarbasis. Lokale toeristische actoren, zoals de gemeentes en Westtoer protesteerden - zonder succes - tegen deze maatregel.

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) vroeg bij minister Weyts de cijfers op: "De drukste maanden na de schoolvakanties zijn logischerwijs juni en september, de uitlopers van het zomerseizoen. In juni 2015 waren er bijna 18.000 passagiers op weekdagen, in september 2015 nog eens bijna 21.000. Als we hetzelfde stijgingspercentage toepassen als in juli-augustus (+ 14%, wat gezien de mooie septembermaand wellicht nog een onderschatting is) dat betekent dit dat er in 2016 maar liefst 44.000 mogelijke gebruikers niet bediend werden."

Provincieraadslid Maarten Tavernier (Groen) rekent uit: "De besparing van 132.000 euro per jaar betekent dat een uitbreiding van 2 maanden een kleine 30.000 euro zou kosten. Dat geeft een kost per gebruiker van 0,66 euro, wat eigenlijk peanuts is ten opzichte van het toeristisch potentieel van deze veerdienst. Voor een minister die ook toerisme onder zijn bevoegdheden heeft, is dit soort besparingen eigenlijk onbegrijpelijk."

Groen vraagt dan ook dat minstens voor de maanden juni en september de dienstverlening opnieuw uitgebreid wordt.
Donderdag wordt op de provincieraad gevraagd dat Westtoer dit voorstel zou steunen.

Maarten Tavernier, provincieraadslid Groen
Bart Caron, Vlaams parlementslid Groen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012