Vluchtelingen Koksijde: burgemeester blaast koud en warm tegelijkertijd

16/10/2015 - Persmededeling

vluchtelingenGroen regio Oostende/Westhoek-Noord stelt zich vragen bij de toelating van burgemeester Vanden Bussche van Koksijde voor een algemene betoging tegen vluchtelingen en hun opvang, georganiseerd door Voorpost op 18 oktober, op zijn grondgebied. "Het recht op vrije meningsuiting is belangrijk, maar heeft de burgemeester ook nagedacht over de veiligheidsrisico's en het effect van een gewelddadige betoging op de getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen?", vraagt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) zich af.

"De gemeente Koksijde laat de betoging toe omdat betogen een fundamenteel recht is in een democratische samenleving", lezen we op de website van de lokale politie Westkust. "Men heeft het recht om zijn mening te uiten," gaat de burgemeester verder. Opmerkelijk is wel dat toestemming gegeven wordt voor dergelijke betoging uitgerekend in een gemeente waar vluchtelingen net aankomen in een veilige haven na een vaak gevaarlijke soms traumatiserende en helse tocht. Dit zal de sfeer in Koksijde rond de opvang van vluchtelingen niet bevorderen. "Burgemeester Vanden Bussche moet opletten wantrouwen en angstgevoelens niet verder te voeden. De taak van een burgemeester is te verzoenen in plaats van te polariseren, in het heetst van een complexe humanitaire crisis. Hij moet zorgen voor de veiligheid en het welbevinden van alle inwoners, en het recht op vrije meningsuiting nauwkeurig beoordelen", aldus Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Een burgemeester die trots is op de vele overnachtingen (ongeveer 200 000 in 2014 ) in zijn gemeente en steeds de Koksijdse gastvrijheid beklemtoont moet opletten voor een te grote dosis cynisme. "Zijn de WOI-herdenkingen vol historische boodschappen dan niets meer dan show geweest? Het leed van de vluchtelingen van WOI is geen ander leed dan dat van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Het imago van onze toeristische, gastvrije gemeente staat hier op het spel", stelt De Vriendt.

Voor Groen regio Oostende/Westhoek-Noord is het de taak van de burgemeester alles in te zetten om de vluchtelingen te verwelkomen en te helpen, en om goed na te denken over alle risico's vooraleer zomaar toelating te geven aan een xenofobe betoging. Zelfs zijn collega-burgemeester in Antwerpen had de moed en het fatsoen een Pegida-betoging in zijn gemeente te verbieden wegens te grote risico's. "Het recht op vrije meningsuiting is voor ons zeer belangrijk, maar we hopen dat de burgemeester in Koksijde alle elementen grondig overwogen heeft", besluit Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012