Vlaamse overheid weert plooifiets uit overheidsgebouwen

28/05/2015 - Persmededeling

Plooifietsen verbodePlooifietsen zijn niet welkom bij de Vlaamse overheid in het Brugse Kamgebouw. Uit vrees voor vuil en uit veiligheidsoverwegingen moeten personeel en bezoekers hun geplooide fiets aan de ingang achterlaten. 'Al te gek', zegt Bart Caron (Groen).

BruggeGeen grotere vriend voor fietsers die met de bus of de trein naar het werk pendelen dan de plooifiets, want het vervoersmiddel is in gevouwen toestand niet groter dan een kleine koffer en kan dus gemakkelijk overal mee naartoe. Behalve naar de overheidsgebouwen in Brugge dan, want terwijl de plooifiets hoe langer hoe meer aan populariteit wint, worden ze steevast aan de ingang van de gebouwen van de Vlaamse overheid geweigerd.

Geen opgeplooide fiets onder het bureau, maar dus wel gewoon buiten. Een vervelende zaak voor de eigenaars, want de kleine fietsen hebben doorgaans wel een stevig prijskaartje en zijn daardoor ook erg in trek bij dieven.

Een misnoegde plooifietsgebruiker die zijn fiets aan het Van Maerlantgebouw aan het station in Brugge buiten moest laten, trok met zijn klacht naar Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (Groen), die op zijn beurt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om uitleg vroeg. 'Hier zijn meerdere verklaringen voor', staat te lezen in het antwoord, waaruit blijkt dat plooifietsen onder meer uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om hygiënische redenen uit het gebouw geweerd worden. Zo kunnen de opgeplooide fietsen in de weg staan bij een evacuatie van het gebouw en vuil achterlaten op de werkvloer. En ten slotte:het meenemen van plooifietsen binnen in het gebouw brengt extra risico met zich mee op beschadiging van vloeren en wanden.

Eén parkeerplaats

Caron vindt de houding van de Vlaamse overheid onbegrijpelijk en hoopt op faciliteiten voor gebruikers van plooifietsen. 'Die groep wordt steeds groter en het uitwerken van een oplossing hoeft niet complex te zijn. Vlaanderen investeert miljoenen in ondergrondse parkeerplaatsen. Ik denk dat, voor wat het Van Maerlantgebouw betreft, een ruimte zo groot als één parkeerplaats volstaat om alle plooifietsen veilig op te bergen', zegt Caron.

Volgens Jan van der Vloet, woordvoerder van Homans, is een oplossing wel degelijk op til. 'Dat zou nog dit jaar moeten gebeuren', klinkt het. 'We zullen dit verder opvolgen en dringen aan op een tussentijdse oplossing. Want de huidige situatie is maar al te gek', besluit Caron.

KOEN THEUNS
Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden
De Standaard/West-Vlaanderen - 27 Mei 2015

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012