Fietskoeriers winnen Groene Pluim 2015

20/01/2015 - Persmededeling

Groene PluimNaar jaarlijkse gewoonte reikt Groen West-Vlaanderen op haar nieuwjaarsreceptie een groene pluim uit aan een organisatie, bedrijf of initiatief dat een groen duwtje in de rug verdient.

Dit jaar lieten we ons inspireren door de rede van de gouverneur over 'Ondernemen' en zetten de groene pluim in het thema van de (groene) economie. Want de 'droomwerven' die de gouverneur voor de toekomst ziet, zijn die de onze. Groen droomt niet van een cargoluchthaven in de Noordzee, maar van steden waar fietsen de norm wordt. Groen droomt niet van het winnen land op de zee, maar van zuinig en milieuvriendelijk omspringen met onze beperkte ruimte en grondstoffen. Groen mikt niet op export van tonnen varkensvlees, maar kiest voor lokale productie op maat van de bewoners.

Er werden 3 (groepen van) bedrijven genomineerd die in onze groene dromen passen:

1. Beauvent cvba
Noem Beauvent gerust de 'West-Vlaamse Ecopower'. Wat kleiner en zelf geen stroomleverancier naar particulieren, maar met dezelfde filosofie. En die is om lokaal duurzame energie te produceren. Een fijnmazig netwerk van kleinschalige en milieuvriendelijke energieproductie, zo dicht mogelijk bij de plaats van verbruik, is de groene visie op duurzame stroomvoorziening. En ze doen dat bovendien in de vorm van een coöperatieve onderneming, waarbij iedereen die een aandeel heeft met gelijk stemrecht mee kan beslissen over de richting die de onderneming moet ingaan.

2. Fietskoeriers
Fietskoeriers in onze provincie bestaan ondertussen in Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende. Ze vormen een goed alternatief voor het rondbrengen van allerhande pakjes en poststukken in de steden. Het is een milieuvriendelijke vorm van transport, neemt veel minder ruimte in dan de wagen en de fietskoeriers zijn in een stedelijke omgeving bovendien een stuk sneller dan de wagen. Deze relatief nieuwe vorm van logistiek willen we dan als Groen ook alle kansen geven.

3. Peter Steen & Co en Wonen en Natuur
Deze 2 bedrijven uit respectievelijk Heuvelland en Ruiselede verkopen bio-ecologische bouwmaterialen. Duurzaam bouwen zit de laatste jaren erg in de lift, maar wordt vooral benaderd vanuit het energie-aspect en minder op materiaalkeuze. Bio-ecologisch bouwen en wonen wil het gebruik van milieuvriendelijke en zoveel mogelijk minerale of hernieuwbare materialen promoten. Bouwen kan immers ook met hout in plaats van beton, isoleren met hennep in plaats van polyurethaanschuim, schilderen met leemverf in plaats van petrochemische producten,... De ligging van de bedrijven bewijst trouwens ook dat je niet in de stad hoeft te zijn om voortrekkers te vinden.

De leden van Groen West-Vlaanderen konden hun stem uitbrengen en kozen voor de verschillende West-Vlaamse fietskoeriers als winnaar van de groene pluim 2015!

Goene Pluim

Groene Pluim

Herman Lodewijckx, provincieraadslid,
Annick Willemans, provinciaal voorzitter

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012