Groen zorgt voor meer jobs door modernisering en verduurzaming economie èn rechtvaardige belastingen

13/05/2014 - Persmededeling

'It's the economy stupid'. Groen West-Vlaanderen verzamelde deze avond in de bedrijfsgebouwen van de West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar 2014, David Houthoofd van de groep Protect. Groen trapte in Wevelgem de twee laatste campagneweken op gang met een verkiezingsmeeting waarop het concrete voorstellen lanceerde om meer en betere jobs te creëren en ons belastingsysteem rechtvaardiger te maken. 35.000 West-Vlamingen zijn vandaag op zoek naar een baan. Dat is 10,6 procent meer dan vorig jaar.

Onder impuls van de lijsttrekkers Wouter De Vriendt (Kamer) en Bart Caron (Vlaams Parlement) leggen ze de knelpunten in het werkgelegenheidsbeleid en de fiscaliteit bloot en schuiven ze een oplossingen naar voor. Zuurstof geven aan wie werk creëert, door de lasten op arbeid te verminderen dankzij een verschuiving naar een vermogensrendementsheffing vanaf 1 miljoen euro en naar lasten op milieuvervuiling.

Groen wil minder regeltjes en eenvoudigere belastingen voor de KMO's, de ruggengraat van onze economie. Groen wil samen met ondernemers werk maken van een modern en sterk ondernemersklimaat, economie en duurzaamheid zijn daarbij elkaars bondgenoten. West-Vlaanderen moet inzetten op zijn typische creatieve maakeconomie. Werknemers creëren hierbij meerwaarde en worden gewaardeerd voor hun werk.

De regeringen zijn er niet in geslaagd de groeiende werkloosheid en faillissementengolf aan te pakken. Groen gaat voor meer en betere jobs via een omvangrijke lastenverlaging van 5,1 miljard, verdeeld over werkgevers (progressieve werkgeversbijdrage) en werknemers (loonbonus). Daarnaast ondersteunt Groen de KMO's via een pakket maatregelen: een vereenvoudigde en verlaagde vennootschapsbelasting, door de wirwar aan fiscale aftrekken in te perken (budgetneutraal) en een verdere verlaging van de loonlasten voor de eerste drie aangeworven werknemers.

Wouter De Vriendt benadrukt het belang van deze maatregelen voor onze provincie: "West-Vlaanderen telt veel KMO's en die hebben niet altijd de batterij advocaten en boekhouders tot hun beschikking om alle fiscale achterpoortjes te bestuderen. Veel multinationals betalen quasi nul euro belastingen, KMO's zitten bij ons aan 33,99%, een hoog tarief in vergelijking met andere EU landen. Groen wil een eenvoudiger systeem, met een lager tarief."

Daarnaast investeert Groen in de kwaliteit van jobs, via de strijd tegen burn-outs en via een versterking van het tijdskrediet. Caron: "Investeren in werkbare jobs garandeert dat het werkvermogen, de gezondheid en de inzetbaarheid van werknemers en zelfstandigen op lange termijn op peil blijft. Op deze manier komen we tot een win-win situatie voor werkgevers en werknemers. "

Groen benadrukt ook het belang van de onderwijshervorming, in het bijzonder de herwaardering van TSO en BSO voor West-Vlaanderen. Groen wil in onze provincie technische richtingen aantrekken en pleit voor een opleiding textiel. Vandaag is er een braindrain naar de andere provincies. Groen wil subafdelingen van universiteiten en hogescholen in West-Vlaanderen, waarrond clusters van innovatie bedrijven zich kunnen vormen.

Groen gaat tot slot voor duurzame activering. Niet door de uitkering van mensen te verminderen, maar wel door voor de zwakste groepen een gepaste plaats te voorzien op de arbeidsmarkt. We investeren meer in trajectbegeleiding en stages.

De muzikale omkadering van de avond werd verzorgd door Wannes Cappelle van het Zesde Metaal.

sfeerbeeld

sfeerbeeld

Lees het persdossier

Wouter De Vriendt en Bart Caron

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012