Van de wieg tot in het rusthuis in de wachtrij

09/05/2014 - Persmededeling

Groen West-Vlaanderen voerde vandaag actie op de wekelijkse markt in Poperinge voor een echte aanpak van de wachtlijsten. Uit de cijfergegevens blijkt dat ook onze provincie op vele domeinen van de zorg, onderwijs en sociale woningbouw, grote problemen heeft met de wachtlijsten. Lijsttrekkers Bart Caron (Vlaams parlement) en Wouter De Vriendt (Kamer) verduidelijken: "Voor Groen gaan de verkiezingen niet over de postjes, over of het Bart, Kris of Wouter wordt, maar over de mensen en hun problemen die achter deze wachtlijsten zitten. We moeten de komende legislatuur echt beter doen."

De huidige Vlaamse regering met CD&V, N-VA en sp.a heeft de wachtlijsten alleen maar laten toenemen. Groen voorziet in haar zuurstofplan extra middelen om de wachtlijsten aan te pakken. Met een extra investering van 1,4 miljard euro voorzien we een zorggarantie voor elke burger die het nodig heeft, jong of oud. "Dat geld wil Groen halen uit een eerlijke bijdrage van de inkomsten uit vermogen (boven 1 miljoen euro), fraudebestrijding en het besparen op de overconsumptie binnen de gezondheidszorg," aldus Wouter De Vriendt.

De 1,4 miljard euro die Groen wil investeren is noodzakelijk om voor elk kind een plaatsje te voorzien in de kinderopvang. Elke kinderopvang, zelfstandig of gesubsidieerd, moet een faire kans krijgen om financieel te overleven. De kwaliteit van de kinderopvang schuilt niet in het aantal regeltjes dat je oplegt, maar eerder in het aantal begeleiders per kind.

Elke oudere of andere zorgbehoevende burger moet voor Groen een beroep kunnen doen op woonzorg in de eigen buurt of dorp en op 24 u op 24 assistentie bij dagelijkse activiteiten die georganiseerd wordt vanuit een lokaal dienstencentrum. Zo kunnen ouderen langer in hun vertrouwde omgeving blijven. Dit is perfect mogelijk, aldus Bart Caron: "Hiervoor zijn meer middelen nodig, maar het is niet alleen een centenkwestie. We moeten nieuwe oplossingen naar voor schuiven. Dat kan door meer dan nu in te zetten op kleinschalige (samen)woonvormen voor ouderen in plaats van traditionele nieuwbouw woonzorgcentra. Daarvoor is het ook nodig om overtollige regeltjes af te bouwen en bestaande wetgeving te versoepelen zodat dergelijke initiatieven niet langer ontmoedigd worden. Groen wil ook 200 miljoen euro investeren in scholenbouw om de onderwijscapaciteit op te drijven."

Meer info.

Reportage op Focus/WTV:

Bart Caron, lijsttrekker Vlaams Parlement
Wouter De Vriendt, lijsttrekker Kamer

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012