Open brief aan President Obama

25/03/2014 - Persmededeling

Geachte meneer Obama,

U maakt woensdag naar alle verwachting kennis met het vliegveld in Wevelgem. Van harte welkom in onze regio, we hopen dat u een zachte landing heeft met uw helikopter. De uitbaters van de 'international airport Kortrijk-Wevelgem' zoals ze die zelf graag noemen, zullen wellicht heel tevreden zijn. We verwachten zeker een persbericht waarin ze naar aanleiding van uw bezoek het belang van deze luchthaven in de verf zullen zetten. Ze doen dat al als de ploeg van Zulte-Waregem eens het vliegtuig neemt, ze gingen haast uit de bol toen de ondertussen vermaledijde Lance Armstrong de luchthaven bezigde, dus welke overtreffende trap moeten ze dan gebruiken bij de president van de USA himself!.

Zelf stellen wij ons - als gewone nuchtere West-Vlamingen - de vraag waarom u eigenlijk niet landt in de omgeving van de Amerikaanse begraafplaats in Waregem die u bezoekt? Om te landen met een helikopter heeft u immers helemaal geen vliegveld nodig. De omwonenden, voor wie het helikopterverkeer een groeiende bron van geluidshinder is, zouden u dankbaar zijn. Bovendien zou uw veiligheidsteam wat minder werk hebben. De gebruikers van de E17, die zullen moet omrijden of wachten omdat uw limousine geen andere voertuigen mag tegenkomen, ongetwijfeld ook. Idem voor de treinreizigers van wie de trein dan stilvalt, en de schepen die niet meer onder de bruggen mogen varen. Maar toch, van harte welkom, mr. President.

In Amerika zal u ongetwijfeld gewend zijn aan veel grotere luchthavens, en de 10 miljoen euro die hier aan investeringen nodig is om de internationale normen te respecteren, zullen in uw ogen wellicht peanuts zijn. Dat is maar de kostprijs van enkele bezoekjes in het buitenland voor u, als we alles dat in de kranten staat over uw bezoek optellen. Maar daartegenover staat dat het aantal reizigers in uw land ook wel een pak hoger zal liggen. Of heeft u in Amerika ook luchthavens waar slechts een 50-tal zakenreizigers per werkdag de lucht in gaan?

In elk geval, hier in Vlaanderen vindt men geen commerciële partner die hierin wil investeren. Nadat 7 jaar lang beloofd werd dat de exploitatie niet meer door de overheid zou gebeuren, gaat men nu een NV oprichten met drie overheidspartners. Moest het in Amerika zijn, ik zie het u al uitleggen aan die mannen van de Tea-party, die tegen elke vorm van overheidsinmenging zijn...! Hier is Groen de enige partij die daar vragen bij stelt.

Aangezien het in de regionale krantenpagina's stond, zult u dat wel niet gezien hebben, maar onlangs hebben we een ludieke driekoningenactie gevoerd om dit alles aan te klagen. Misschien kunt u bij een volgende gelegenheid iets langer in Wevelgem blijven in plaats van snel in uw wagen te springen, we willen u met veel plezier wat tekst en uitleg geven. Bij Groen zijn we pacifisten, dus u hoeft van ons geen aanslag te verwachten.

Hoogachtend,
Bart Caron, Kortrijk, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid
Maarten Tavernier, Wevelgem, provincieraadslid

P.S. Wist u dat de begraafplaats in Waregem niet eens als erfgoed is beschermd? Mogen we met uw groeten een brief schrijven naar de minister?

terug

West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012