West-Vlaamse provincieraad kibbelt om studiereisje

29/08/2013 - Persmededeling provincieraadsfractie

De jaarlijkse studiereis van de West-Vlaamse provincieraadsleden aan het begin van het nieuwe werkjaar wordt dit jaar geschrapt. Reden daarvoor is dat er geen consensus werd bereikt tussen alle partijen. Vooral oppositiepartijen N-VA en Groen zetten vraagtekens bij de kostprijs van het reisje.

Binnen de provincie worden op regelmatige basis een aantal activiteiten georganiseerd, zoals een studiereis. Het is daarbij de bedoeling om een leerrijk bezoek alsook enkele representatiemomenten met partners in andere regio's te koppelen aan het bevorderen van de samenhorigheid over de fracties heen in de provincieraad. Dit jaar stond in september een trip naar Noord-Frankrijk gepland, maar net een gebrek aan samenhorigheid zorgde voor een schrapping.

"We vinden het niet kunnen dat in deze moeilijke economische tijden zo'n reisjes worden georganiseerd op rug van de belastingbetaler", aldus N-VA-fractieleider Kristof Pillaert. "Vooral omdat het meer 'reisje' is, dan 'studie'. Daarom wilden wij met onze fractie niet mee gaan", aldus Pillaert. De fractieleider is wel voorstander van dergelijke reizen om bij te leren, maar niet in de huidige vorm.

Uit cijfers blijkt dat er de voorbije jaren enkele tienduizenden euro werd uitgetrokken voor onder meer driedaagses naar de Duitse hoofdstad Berlijn, de Duitse regio Westfalen en het Britse graafschap Kent, goed voor een som van samen 109.000 euro in de vorige legislatuur.

Ook Groen vond het niet nodig dat de volledige kosten zouden gedragen worden door de provincie. "Dit jaar stond Noord-Frankrijk op de planning. Dat kan interessant zijn, want er lopen heel wat samenwerkingsprojecten, maar gezien de nabijheid van die regio waren overnachtingen niet noodzakelijk. Dus stelden we voor om die zelf te bekostigen. Groen staat voor een meer sober beleid", aldus Maarten Tavernier van Groen.

"Deze studiereis kan eventueel nog op een later moment volgen, als er een nieuw programma is uitgewerkt en als er een consensus is. Het is zeker een interessant opzet om eens te gaan kijken in onze partnerregio Noord-Frankrijk", aldus Eliane Spincemaille, voorzitter van de provincieraad.

terug

West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012