Provinciaal afvalwater niet in alle domeinen gezuiverd

19/03/2013 - Persmededeling provincieraadsfractie

De provinciale domeinen vormen belangrijke gebieden voor natuur en recreatie in de provincie. De recreatieve functie betekent dat er ook gebouwen, horeca, sanitair in de domeinen een plaats hebben. Activiteiten die onder andere zorgen voor de productie van afvalwater.

Uit een schriftelijke vraag van provincieraadslid Maarten Tavernier (Groen) blijkt dat de provincie nog niet voldoende aandacht besteedt aan het zuiveren van dat afvalwater. In verschillende domeinen komt het afvalwater nog ongezuiverd in de omgeving terecht. Uit een voorlopige inventaris is dit minstens het geval in:

  • Domein Aertrycke in Torhout
  • Sterrebos in Roeselare
  • Tillegembos in Brugge
  • 't Veld in Ardooie
  • Yzerboomgaard in Diksmuide

Recent is de aandacht voor deze problematiek opgestart binnen de administratie, maar de personeelscapaciteit is nog te beperkt om voor een snelle oplossing te zorgen. Het is nog lang niet in alle gevallen duidelijk hoe de situatie op het terrein is. Wat wel duidelijk is, is dat dit in het verleden te weinig aandacht kreeg. Voor Groen is het belangrijk dat de provincie zijn voorbeeldfunctie ook op dit vlak opneemt. Het kan niet dat de provincie het water in zijn eigen domeinen vervuilt. Groen vraagt dan ook dat er bijkomend personeel vrijgemaakt wordt om de inventaris volledig af te werken en in alle gevallen waar nog ongezuiverd afvalwater in de natuur terecht komt, snel voor een zuiveringsinstallatie te zorgen.

Maarten Tavernier
provincieraadslid
0491/039928

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012