Groen ondervraagt Milquet over veiligheid kerncentrale Gravelines

22/05/2012 - Persmededeling

Een nieuw rapport van Greenpeace stelt de veiligheid van de kerncentrale in Gravelines in vraag. Deze ligt op 30 km van de Westhoek en de Belgische kust. Oostendenaar en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) is ongerust en zal bevoegd minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet (Cdh) hierover ondervragen. Groen is tevreden dat de Westhoekburgemeesters een overleg met de gouverneur beleggen om de veiligheid van de inwoners van de Westhoek en de kust te garanderen.

Het nucleaire complex van Gravelines is het grootste ter wereld. Bij een nucleair incident is de Belgische kust, de Westhoek en haar inwoners bedreigd. Een nieuw rapport van Greenpeace legt de vinger op de wonde. De zeer grote inventaris aan radioactieve stoffen in de kerncentrale, het gebruik van plutoniumhoudende MOX-kernbrandstof, het enkelwandig omhulsel van het reactorgebouw en de uitnodigende kwetsbaarheid voor terroristische aanslagen maken van deze kerncentrale volgens Greenpeace een van de meest risicovolle van Frankrijk. De officiële Franse stresstest, uitgevoerd in de nasleep van de ramp in Fukushima, laat volgens Greenpeace bovendien heel wat ongevalscenario's buiten beschouwing. Bovendien zijn de zes reactoren 27 tot 32 jaar oud. Vier van de zes reactoren overschrijden daarmee de bij de bouw voorziene levensduur van 30 jaar, wat gepaard gaat met verouderingsverschijnselen en erosie.

"Fukushima moet ons de ogen openen voor de gevaren van kernenergie. Tot op een straal van 50 km werd de bevolking geëvacueerd", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. "Het grootste kerncentralecomplex ter wereld ligt nochtans vlak aan de Belgische grens." De Belgische en Franse autoriteiten moeten daarom zo snel mogelijk overleggen om de veiligheidsmaatregelen te versterken. Het Belgische nucleaire noodplan rept nu met geen woord over kerncentrales in het buitenland, wat onlogisch is gezien de korte afstand van Gravelines tot onze grens. Een radioactieve wolk stopt niet aan de landsgrenzen. Verder hopen we dat zowel in België als de nieuwe regering in Frankrijk resoluut het pad van de kernuitstap blijft volgen. Investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie, zoals Japan en Duitsland doen, is de te volgen weg.

Kamerlid Wouter De Vriendt zal minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet zo snel mogelijk ondervragen over het nieuwe Greenpeace rapport.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen,
Bart Caron, Vlaams Parlementslid Groen
Mike Van Acoleyen, Voorzitter Groen West-Vlaanderen
Carlo Herpoel, Secretaris Groen West-Vlaanderen

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012