Groen! : "Bespaar energie en sluit de winkeldeuren"

03/02/2011 - Persmededeling

Filiep Bouckenooghe (Groen!) wil dat de stad werk maakt van een stappenplan om te komen tot een verbod voor elke winkel om in de winter de deuren open te laten. Het voorstel kreeg van niemand steun.

Het viel Filiep Bouckenooghe (Groen!) tijdens de soldenverkoop weer op : het groot aantal winkeldeuren dat openstaat. "Al die warmte en energie gaat verloren. Stookkosten lopen enorm hoog op om de temperatuur in de winkel aangenaam te houden, terwijl aan de ingang onophoudelijk warme lucht naar buiten wordt geblazen. En dat in tijden van klimaatconferenties, duurzaam wonen, rationeel energiegebruik, duurzaamheidsprijzen,... Ook vanuit sociale overweging is deze verspilling niet langer te tolereren. Ook als je weet dat het OCMW alsmaar meer rekening moet houden met energie-armoede."

Volgens het Groen!-raadslid kan het gesloten houden van de deuren alleen maar winst opleveren : een zegen voor het klimaat, voor de portemonnee van de handelaars én voor het winkelpersoneel dat niet langer in de tocht staat. "Er moeten afspraken komen. Winkeliers zetten hun deuren wagenwijd open omdat het er zogenaamd gastvrij uitziet en ze denken meer klanten te trekken. Ook de buurman doet het. Ze zijn bang om klanten te verliezen. Uit studies blijkt dat die vrees onterecht is."

"We delen die bekommernis, ook de vele handelaars", aldus schepen Kris Declercq (CD&V). "De realiteit op vandaag is anders. De winkels zijn niet aangepast, de klanten zouden gesensibiliseerd moeten worden en andere instrumenten kunnen in een breder kader worden aangewend. Een stappenplan kan dan wel een idee zijn, maar deze problematiek is vandaag niet echt aan de orde." Het voorstel van Groen! past wel perfect in het kader van een duurzaamheidsprijs, merkte schepen Nathalie Muylle (CD&V) op.

Filiep Bouckenooghe
Gemeenteraadslid Groen! Roeselare

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012