Daklozenopvang in kazernes: nieuwe cijfers wijzen op flop - ook in Zeebrugge

26/01/2011 - Persmededeling

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!) stelde Minister De Crem vandaag een parlementaire vraag naar de stand van zaken m.b.t. de daklozenopvang in legerkazernes. Uit het antwoord van de Minister blijkt dat in 5 van de 8 kazernes geen enkele overnachting van daklozen werd geregistreerd sinds 1 december 2010. Alhoewel er een duidelijke nood is aan opvangplaatsen, is het initiatief van het leger dus een flop. Veel heeft wellicht te maken met de onwil van Defensie om het vervoer van daklozen op zich te nemen.

In West-Vlaanderen werd er in de legerkazerne bij Zeebrugge sinds 1 december 2010 geen enkele overnachting geregistreerd hoewel plaatsen beschikbaar werden gesteld en er ontegensprekelijk een nood is aan daklozenopvang in de regio Brugge. Wellicht heeft veel te maken met het feit dat Defensie het vervoer van de daklozen niet op zich wilde nemen en in Zeebrugge geen OCMW of sociale organisatie in staat is gebleken om voor vervoer te zorgen.

Minister De Crem kondigde eerder aan om opvangplaatsen voor daklozen te voorzien in 8 kazernes: Zeebrugge (8 plaatsen), Antwerpen (20), Beauvechain (68), Bergen (20), Namen (20), Luik (35), Marche-en-Famenne (12), Aarlen (10). Vandaag liet hij weten dat er in Antwerpen 30 plaatsen werden bij gecreëerd en het totaal op 223 plaatsen komt. Wouter De Vriendt merkt op dat dit minder is dan vorig jaar, toen het ging om 300 plaatsen.

De opvang werd opgestart op 1 december 2010 en loopt tot 31 maart 2011.

De Minister gaf de cijfers van de bezettingsgraad in de kazernes tot op vandaag. Antwerpen: 1033 overnachtingen (22 gemiddeld per nacht), Namen: 713 (13 gemiddeld), Luik: 1342 (23 gemiddeld).

Dit betekent dat in 5 van de 8 kazernes sinds 1 december vorig jaar geen enkele dakloze heeft overnacht. "De daklozenopvang door Defensie wordt dus opnieuw een flop en dit is volledig te wijten aan de strenge voorwaarden die Defensie oplegt inzake begeleiding en vervoer van de daklozen", stelt De Vriendt. Dit werd ook publiek verklaard door de VVSG. Minister De Crem bevestigde vandaag nogmaals dat het vervoer en de begeleiding aan de sociale organisaties toekomen.

Defensie weigert een humanitaire rol te spelen en mee te helpen bij de vervoer van daklozen. Groen! vindt dit schrijnend. "Er is een nood aan daklozenopvang, maar door een gebrek aan goede wil en sociaal engagement geraken de daklozen niet bij de opvangplaatsen in de kazernes. Hallucinant", besluit Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt
Kamerlid Groen!

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012