Groen! vraagt onderzoek naar ontruimingsactie Lappersfort

02/04/2010 - Persmededeling

Het laatste woord is nog niet gezegd over de ontruiming van het Lappersfort door de Brugse politie. Na de opmerkingen vanwege de Vlaamse Vereniging van Journalisten omtrent de desinformatie vanwege de Brugse politie in de week voor de ontruiming, bleek ook dat de actie tot gevolg had dat verschillende kruispunten onbemand waren tijdens de spits. Nochtans bestaat hieromtrent een overeenkomst met verschillende Brugse scholen. Uit onderzoek blijkt overigens dat de kans op een ongeval het kleinst is op een kruispunt met politieaanwezigheid (2% van de ongevallen) en dat deze kans sterk toeneemt bij onbewaakte kruispunten (16% van de ongevallen). Groen! beschouwt dit dan ook als een geval van nalatigheid.

Daarnaast was sprake van buitenproportioneel gebruik van geweld bij de ontruiming. Tegen twee van de bezetters werd door de lokale politie een taser gehanteerd. Nochtans gebruikten deze milieuactivisten geen geweld. In een vraag van Groen! kamerlid Stefaan Van Hecke hieromtrent stelde minister van binnenlandse zaken Turtelboom "dat het maar om enkele korte stroomstoten ging". Een beetje folteren mag dus blijkbaar. Ook legde de vraag een vreemde lacune in de wetgeving bloot, waar normaal strenge normen gelden voor het gebruik van tasers is dit niet het geval bij de bestuurlijke politie, en is er in dit geval geen toestemming van de procureur nodig.

Bovendien werden zeven actievoerders gedurende vijf dagen vastgehouden in het gesloten centrum de Refuge op basis van de vreemdelingenwet, omdat zij weigerden hun identiteit bekend te maken. Ook hierover ondervroeg Van Hecke de minister. Die stelde dat dit gebeurde omdat de nationaliteit van de actievoerders niet kon worden achterhaald. Tijdens hun detentie waren de actievoerders afgezonderd en konden ze geen bezoek ontvangen. De Liga voor Mensenrechten stelt in een communicatie dat deze werkwijze een toetsing aan het Verdrag voor de Rechten van de Mens allicht niet zal doorstaan.

Groen! Brugge vraagt zich af wat er zo dringend was aan de ontruiming en het kappen van het stuk bos dat er zo met de botte bijl moest worden doorgegaan en dat de ontruiming per se tijdens de spits moest gebeuren. Groen! Brugge keurt het politieoptreden tijdens de ontruimingsactie dan ook sterk af en vraagt Burgemeester Moenaert een onderzoek te gelasten dat duidelijk maakt wat verkeerd is gelopen. Het comité P gaf in zijn jaarverslag te kennen dat het gebruik van overdreven geweld en schending van mensenrechten door politie 'verontrustend' te noemen is. Politiediensten zijn in rechtstaat de enigen die legitiem geweld kunnen gebruiken, een sterke democratische controle op het gebruik hiervan is dan ook een vereiste.

Sammy Roelant
voorzitter Groen! Brugge
0473 33 40 81

Stefaan Van Hecke
federaal kamerlid Groen!
0486 67 83 53

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012