www.ikbundanoon.be wordt gedoopt met kraantjeswater

22/03/2010 - Persmededeling

'Ik bundanoon', die wetenschappers, milieudeskundigen en vormingwerkers omvat heeft de Wereldwaterdag op 22 maart a.s uitgekozen om haar website officieel boven de doopvont te houden.

Bundanoon verwijst naar het Australisch dorp Bundanoon dat in 2009 besliste om de verkoop van niet-bruisend drinkwater in flessen op haar grondgebied te verbieden op basis van socio-economische en milieuargumenten . Een grote flessenwaterproducent pompte in hun dorp goedkoop diep grondwater op, vulde ermee plastieken flessen en verkocht het als duur mineraal water aan de inwoners.
De 'ik bundanoon'-groep promoot geen dergelijk verbod voor ons land,maar wil in navolging van het initiatief uit Australië een aktie op gang trekken in Vlaanderen om kraantjeswater zijn status van lekker, gezond en goedkoop drinkwater terug te geven. Vandaar dat een doe-werkwoord 'bundanoonen' werd gekozen om de aktie dynamisch en 'cool' te maken!

De principes van het bundanoonen zijn:

  • bewust leidingwater drinken of consumeren;
  • bewust weigeren om drinkwater uit niet herbruikbare flessen te consumeren;
  • opkomen voor betaalbaar en kwaliteitsvol drinkwater voor iedereen en op die manier de overbodige vervuiling door plastics evenals het overtollig flessentransport beperken.

De website www.ikbundanoon.be is een eerste initiatief van de 'bundanoongroep' .
Deze website wil op een bevattelijke wijze , onafhankelijke en correcte info gegeven aan de burger over drinkwater, flessenwater, wateranalyse, drinkwatermaatschappijen e.d.m.

Zij stonden aan de doopvont:
Lic.Violette Vansteelandt,coördinator
Prof.Dr. Luc Lebbe, Universiteit Gent
Dr. Walter Devos, diensthoofd Belgisch Geologisch Instituut
ir. Mike Van Alcoleyen, deskundige afvalproblematiek
Philippe Mingels, vormingwerker

Violette Vansteelandt,
coördinator

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012