Geen euro overheidsgeld voor Ryanair

26/02/2010 - Persmededeling

Groen! heeft geen probleem met de komst van Ryanair naar de luchthaven Oostende-Brugge. Maar het is niet aan de overheid om een luchtvaartmaatschappij te ondersteunen. Ryanair stelt altijd dat ze een rendabele onderneming is, dan moet ze het ook maar eens bewijzen. Verder stelt Groen! uitdrukkelijk ecologische en sociale voorwaarden.

Ryanair was in het verleden al eens actief op de luchthaven van Oostende, maar dat is toen mislukt. Het mag niet dankzij tonnen overheidsgeld zijn dat het nu wel zou lukken. Nu al zijn er jaarlijks miljoenen euro's overheidsgeld nodig om de luchthaven van Oostende rendabel te houden. En nog zijn de trafiekcijfers niet goed. Dit is geen verstandig economisch beleid. Groen! Kamerlid en Oostends gemeenteraadslid Wouter De Vriendt is duidelijk: "Ryanair is welkom, maar zonder één euro overheidsgeld. Het kan niet dat luchtvaartmaatschappijen kost wat kost met belastinggeld gesubsidieerd worden".

De oprichting van een speciale vzw ter ondersteuning van Ryanair met overheidsgeld kan wat ons betreft dus niet. Groen! zal dan ook aan de provinciegouverneur de schorsing van de oprichting van deze vzw vragen. Bestaande initiatieven, zoals Westtoer, moeten volstaan om het inkomend toerisme te promoten. Ryanair mag geen speciale behandeling krijgen.

De groenen willen de luchthaven Oostende-Brugge omvormen tot een passagiersluchthaven. "Ryanair is welkom, maar moet rekening houden met de ligging van de Oostendse luchthaven en geen extra overlast voor de omwonenden veroorzaken. Alle vluchten moeten overdag plaatsvinden. De geluidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie staan voorop en ook geluidspieken zijn uit den boze. Korteafstandsvluchten (minder dan 500 km) zijn ecologisch onverantwoord en kunnen niet door de beugel", benadrukt Wouter De Vriendt.

Ten slotte wil Groen! de twijfelachtige sociale reputatie van Ryanair onder de loep nemen, vooraleer zich definitief uit te spreken. Bij Ryanair is immers sprake van slechte arbeidsstatuten en weinig syndicale vrijheid voor het personeel. Ook veiligheidsvoorschriften moeten van zeer nabij opgevolgd worden. Op al deze vlakken moet Ryanair garanties kunnen bieden.

Groen! zal een open brief sturen aan Vlaams Minister Hilde Crevits, de provinciegouverneur en de betrokken Oostendse en Brugse burgemeesters. Verder zullen we ook interpelleren in het Vlaams Parlement en de gemeenteraden in Oostende en Brugge.

Wouter De Vriendt, Oostends gemeenteraadslid en Kamerlid Groen!
(0497 46 65 86)
Mike Van Acoleyen, Voorzitter Groen! West-Vlaanderen
Sammy Roelant, Voorzitter Groen! Brugge
Bart Caron, Vlaams Volksvertegenwoordiger Groen!

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012