Groen!: cynisme van Recyclagebedrijf Galloo uit Menen onovertroffen!

18/02/2010 - Persmededeling

Met verbazing leest Groen! de persmededeling van de groep Galloo. De centrale boodschap is: "Recyclagebedrijf Galloo uit Menen gaat beter communiceren met de inwoners van de stad". Het gehalte cynisme in dit bericht lijkt Groen! onovertroffen. Wat Galloo wil zeggen : "Beste mensen, je hoeft niet bang te zijn voor ons. Wij veroorzaken geen enkel probleem. Jullie denken dat alleen maar, en dat komt omdat jullie verkeerd geïnformeerd zijn of niet slim genoeg zijn om de waarheid te zien." Dat er wat meer transparantie zou komen over de handelswijze van Galloo, daar snakken de buurtbewoners al jaren naar. Maar dat die transparantie nu plots uit een lokaal Gallookrantje zal komen, dat wil Groen! eerst nog wel eens zien. Waarom laat Galloo niet eens een onpartijdige milieuaudit realiseren voor de hele site, en maakt ze de resultaten daarvan eens bekend? Groen! betreurt nog steeds dat de resultaten van onderzoek naar de milieu-impact, die VITO destijds reeds heeft uitgevoerd in opdracht van Galloo, niet vrijgegeven wordt. Dat zou openheid zijn.

Waar de mensen nood aan hebben, dat zijn geen zoethoudertjes of promopraat. Wel effectieve maatregelen, tegen fijn stof, tegen dioxine, tegen kwikvervuiling, tegen zware metalen. Waar ze nood aan hebben, dat is een eerlijke procedure met een openbaar onderzoek waarin de resultaten van een milieu-effecten-rapport vermeld staan. Waar ze nood aan hebben dat zijn de resultaten van het epidemiologisch onderzoek dat nu op jongeren uitgevoerd wordt, vooraleer bijkomende milieubelasting te vergunnen.

Echte maatregelen en objectieve informatie, in plaats van een denigrerend gebaar naar de buurt. Groen! laat zich niet in een hoekje zetten door de hooghartigheid van zo een bedrijf. We blijven de informatie aanbrengen, deskundig en met bijzonder veel dossierkennis. Uiteraard zijn we voor recyclage, op de juiste plaats, en met de juiste technieken. Wat Galloo nu wil realiseren is helemaal geen best mogelijke technologie, wel volgens de normen die Galloo zelf heeft helpen opstellen, maar absoluut zonder garanties voor een veilige en gezondere omgeving.

Groen! bereidt daarom een stevig dossier voor en stapt naar de Raad van State om de nieuwe, bijzonder lichtzinnig toegekende vergunning te laten verbreken.

Philippe Mingels Groen! Menen 056/515612,
Geert Puype Groen! Menen,
Mike Van Acoleyen Voorzitter Groen! West-Vlaanderen,
Carlo Herpoel Secretaris Groen! West-Vlaanderen.

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012