Groen! steunt streekvisie windturbines maar betreurt gebrek aan ambitie

21/09/2009 - Persmededeling

Groen! kan zich grotendeels scharen achter de streekvisie van Leiedal over de inplanting van (grote) windmolens.

Groen! wil dat we ook in het Kortrijkse investeren in hernieuwbare energie, zoals zonne- windenergie. Maar we zijn tegen willekeur. Inplant moet gebeuren met grote steun van de bevolking; dit betekent dat er een sterk draagvlak moet zijn. Er moet te allen prijze worden vermeden dat mensen er hinder van ondervinden, bijv. door slagschaduw of geluid. Ook mooie landschappen, waar we er in onze streek al niet zo veel van hebben, moeten gespaard blijven.

Dat vereist een globale aanpak. Willekeur mag niet. De inplanting mag ook niet afhankelijk zijn van de wil van elektriciteitsproducenten of van eigenaars die maar al te graag een centje bijverdienen door een lapje grond te verhuren om er een molen te laten plaatsen. Dit kan oplopen tot 20.000 euro per jaar huur voor een windmolen. Onaanvaardbaar! Groen! steunt een planmatige aanpak en kiest prioritair voor windmolenparken of windmolens langs lijnstructuren zoals langs autosnelwegen en industriegebieden.

De streekvisie is goed, maar helaas niet erg ambitieus. Er staat dat de streek voor maximum 40 megawatt aan windmolens gaat. Dit is niet zo veel. Het zou eerder een eerste stap moeten zijn, in plaats van een eindpunt. Op Evolis staan vandaag vier windmolens met elk een capaciteit van 2 megawatt. Van Wervik over Waregem tot Avelgem is heel wat mogelijk.
Groen! kant zich tegen de aanvragen voor windmolens aan Barco en Xpo Kortrijk. Dit zijn geen geschikte locaties, die te dicht bij bewoning zijn gelegen. Ook Groen! heeft hiertegen een bezwaarschrift ingediend.

Cathy Mathieu, Bart Caron en Philippe Avijn (gemeenteraadsleden en voorzitter van Groen! Kortrijk)
0477/49.58.10

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012