Geef geld aan sport in plaats van 'tax shelter' voor voetbalstadions

10/06/2008 - Persmededeling

Premier Leterme is begonnen met gesprekken in het licht van de organisatie van het WK voetbal 2018 in België en Nederland. Voor dat WK zou België streven naar 4 stadions met elk 40.000 zitplaatsen en 1 stadion met 60.00 zitplaatsen. Minister van Financiën Didier Reynders heeft onlangs voorgesteld om de zogenaamde 'tax shelter' uit te breiden naar de bouw van sportinfrastructuur in het kader van het WK 2018. De 'tax shelter' beloont winstgevende bedrijven uit bepaalde sectoren door hen minder belasting te laten betalen. Sommigen stellen dat een 'tax shelter' ook een oplossing zou zijn om een nieuw stadion voor Club Brugge te laten financieren.

Groen! verzet zich hiertegen. Een tax shelter toepassen op voetbalstadions komt neer op een ordinaire belastingverlaging voor een kleine elite van topvoetbalclubs. De federale overheid moet haar schaarse middelen gebruiken voor andere, dringende maatregelen, zoals het verhogen van de koopkracht van de mensen.

Dat de overheid sport en topsport moet stimuleren, daar is Groen! het volmondig mee eens. Sport is gezond en brengt mensen samen. Volgens Groen! is het dan ook aan de Vlaamse overheid om voldoende middelen vrij te maken voor sport, óók voor topvoetbal en stadions. Maar dat mag niet ten koste gaan van middelen voor sportbeoefening in het algemeen. Het geld mag niet alleen naar topvoetbal gaan.

De tax shelter is bovendien geen geschikt instrument om sportinfrastructuur te financieren, zoals een nieuw stadion van Club Brugge. De tax shelter gaat uit van een bedrijf dat winst genereert en op deze winst minder belastingen moet betalen. Maar volgens Filips Dhondt, general manager van Club "wordt in de plannen van Club Brugge de winst uit het winkelcentrum geïnvesteerd in het stadion, waardoor er geen verdere winst meer overblijft." Het huidige budget van de tax shelter is zo'n 110 miljoen. De bouw van het voetbalstadion van Club Brugge zou zo'n 80 miljoen kosten. Een tax shelter voor het stadion van Club Brugge zou wel een zeer dure maatregel kunnen worden...

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!

Ivan Lahousse, voorzitter Groen! West-Vlaanderen; Bruno Lapauw, secretaris Groen! West-Vlaanderen; Dirk Ghyoot, Groen! streekverantwoordelijke Brugge-Oostende; Sammy Roelandt, voorzitter Groen! Brugge; Geert Vercruyce, gemeenteraadslid Groen! Oostkamp, Lucia Dewitte, Groen! OCMW-raadslid Zedelgem; Martine De Meester, Groen! gemeenteraadslid Zedelgem; Guido Maertens, gemeenteraadslid Groen! Brugge.

terug

Oude Leie-arm Wielsbeke

Momenteel loopt tot 18 februari 2020 het openbaar onderzoek voor het dempen van de Oude Leie-arm in de Ooigemstraat in Wielsbeke, tussen het bedrijf Unilin en het recyclagepark van Wielsbeke. Voor Groen is het onaanvaardbaar dat een dergelijke waardevol stukje natuur door de gemeente opgeofferd wordt voor nog meer industriegebied. Onze biodiversiteit staat al onder druk, en door de klimaatverandering hebben we juist meer, in plaats van minder ruimte nodig voor water. Groen roept dan ook zoveel mogelijk inwoners van Wielsbeke en omgeving op om een bezwaarschrift in te dienen.
Hier vind je een modelbezwaarschrift.


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012