Kies voor bioproducten

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

Biologische landbouw probeert voedselproductie zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmeststoffen, medicatie, genetisch gemanipuleerde organismen wordt vermeden. Er is aandacht voor de water- en afvalkringloop, bodemerosie wordt vermeden en biodiversiteit krijgt een plaats op de boerderij.

Biolandbouwers staan onder een strenge controle en moeten een overgangsperiode ondergaan voordat ze kunnen erkend worden. Het werk is ook meer arbeidsintensief. Dat zijn wellicht enkele van de redenen waarom er veel meer bioproducten gekocht worden dan er in België en zeker in Vlaanderen geproduceerd worden. De sector heeft dus zeker groeimogelijkheden.

Alex' tips

Alex ColpaertProvincieraadslid Alex Colpaert woont in de Westhoek, een van de landbouwregio's bij uitstek met heel wat biolandbouw-bedrijven. Hij vertegenwoordigt ons in de provinciale onderzoekinstelling Inagro.

"Hoe meer bio-consumenten, hoe minder de impact van de multinationals op de wereldwijde voedselketen."

Webtip
via www.biomijnnatuur.be/biogenietengids/zoek vindt u alle restaurants die het biogarantielabel hebben.

Restauranttip
in Waregem vind je biorestaurant De Postelein, waar verse biologisch gekweekte groenten de hoofdingrediënten van de maaltijd vormen.

Recept
warmoeskoekjes
Ingrediënten: 400 gr warmoes (snijbiet), 75 gr quinoa, 60 gr bloem, 1 ei, 100 gr feta kaas.
Blancheer de snijbiet in 5 minuten gaar. Spoel koud, laat goed uitlekken en hak grof. Kook de quinoa in 2,25 dl water 6 minuten en laat 6 minuten na-zwellen. Meng snijbiet, quinoa, feta, ei, bloem en voeg peper en zout naar smaak toe. Vorm 8 koekjes en zet ze 30 minuten in de koelkast. Bak ze in olijfolie in 6 minuten bruin.

Wat doet de provincie?

Via Inagro werkt de provincie mee aan onderzoek en ontwikkeling in de sector van de biolandbouw. Zo loopt dit jaar op de proefboerderij een project waarbij tussen de opkomende tarwe klaver werd gezaaid. Zo wordt de bodem bedekt zodat onkruid geen kans krijgt. Na het oogsten van het graan wordt de klaver als groenbemester ingewerkt. Resultaten van dit onderzoek worden aan alle landbouwers bezorgd.

Inagro begeleid de boeren die willen overschakelen naar bioteelt. Het duurt immers een 3-tal jaar voordat de omschakeling volledig is. Door aangepaste teelten worden eventuele minderopbrengsten tijdens die jaren tot een minimum herleid. Toch blijft het provinciebestuur nog te 'gangbaar' denken.

In de Bioweek geeft de provincie zelf het goede voorbeeld en serveert in het provincierestaurant enkel biologische maaltijden. Het provinciehuis doet ook dienst als afhaalpunt voor Julienne biogroentenpakketten voor het eigen personeel. Maar wat ons betreft, kan die voorbeeldfunctie nog wat uitgebreid worden, bvb. meer gespreide aandacht over het hele jaar, of uitbreiding naar andere provinciale instituten, zoals de provinciale scholen.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. Kies voor bioproducten ? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012