Leef mee met de seizoenen

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

soepDoor het overvloedige aanbod in de grootwarenhuizen zijn we niet meer vertrouwd met de seizoenskalender voor groenten en fruit. Verse prinsessenboontjes komen in de winter uit Kenia, in de lente uit Marokko en pas van juli tot september uit België: of Nederland. De gewoonte om zowat altijd alles te kunnen eten heeft vooral een impact op het energieverbruik: buiten het seizoen komen producten uit het buitenland of uit verwarmde serres, of moeten ze lang bewaard worden.

Er is in elk seizoen voldoende variatie beschikbaar. Sommige 'vergeten groenten' komen stilaan weer in de winkelrekken. Al eens koolrabi, pastinaak, postelein, warmoes of labboon geprobeerd? Of wat denk je van een boekweitpannenkoek?

Lucs tips

Luc DebuystDe pas gepensioneerde Luc Debuyst nam de proef op de som en volgt een cursus 'koken met streekeigen seizoensgebonden groenten en fruit'.

"Groenten zijn meer dan het garnituur van de maaltijd, zij zijn één van de basiselementen".

Webtip
op de website www.groentekalender.be vind je een handige seizoenskalender voor groenten en fruit. Hij werd opgemaakt door Velt (Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijzen, gespecialiseerd in o.a. duurzame voeding).

Restauranttip
't Roodhof in Oostkamp is een hotel met restaurant dat door de VZW Loca Labora wordt gerund. Loca Labora is een sociaal tewerkstellingsproject waar men ook biologische kruiden en groenten kweekt.

Recept: Bloemkoolsoep met amandelen
Verdeel een bloemkool in roosjes van gelijke grootte. Fruit op een laag vuurtje een fijngesneden ajuin in wat boter. Voeg de bloemkool, een fijngesnipperde teen knoflook, 30gr gemalen amandelen en 2 laurierblaadjes toe. Overgiet vervolgens met 1lit. groentebouillon en laat 10 minuten koken. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep. Leng ze naar wens aan met wat melk en kruid met vers geraspte noodmuskaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de soep zonder ze te laten koken en bestrooi vlak voor het serveren wat cayennepeper en geroosterd amandelschaafsel.

Wat doet de provincie?

In de MOS-werking (Milieuzorg Op School) komen vormingen aan bod over het thema duurzame voeding. Het ezelsbrugje VLEES wordt gebruikt om duurzame voeding samen te vatten:

  • Vlees en vis minderen
  • Lokaal geteelde groenten en fruit
  • Ecologisch geteelde groenten
  • Eerlijke producten
  • Seizoensgebonden groente en fruit

In technische middelbare scholen kan dit ook verwerkt worden in de richtingen voeding en grootkeuken.

De provincie steunde in 2010 de receptenwedstrijd 'Hoeve Hoppa's', waarbij het de bedoeling was om een tapasgerecht te bereiden met Vlaamse streekgebonden ingredië:nten.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. Leef mee met de seizoenen? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012