Kies voor duurzame vis

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

visserijVis vormt een waardevol onderdeel van gezonde en evenwichtige voeding. Er zitten veel vitamines, belangrijke eiwitten, goede vetten en omega-3 vetzuren is. Maar onze oceanen kennen letterlijk een leegloop omdat er voor veel vissoorten een overbevissing is. Kies daarom voor vis afkomstig van duurzame visvangst of gekweekte vis die plantaardig gevoed wordt (anders doe je niet veel winst: gekweekte visetende vis wordt gevoed met in zee gevangen vis).

Het MSC-label (Marine Stewardship Council) biedt de garantie dat je voor duurzaam gevangen vis kiest. Let er op bij je aankopen.

Hermans tips

Herman LodewyckxProvincieraadslid Herman Lodewyckx volgt als Oostendenaar het visserijbeleid op.

"Je kan er toch niet van genieten als je weet dat de vis op je bord met uitsterven bedreigd is?"

Recept
Schol
Schol is de vis van de maand september. Dan is hij op zijn best voor jong en oud. Eenvoudig klaar te maken: een gekuiste schol besprenkelen met citroen, inwrijven met zout en peper, wentelen in een bord met bloem en bakken met een klontje boter in de pan. Meer moet dat niet zijn.

Webtip
download voor je aankopen de viswijzer op www.goedevis.be.

Restauranttip
het aanbod aan visrestaurants is uiteraard ruim in Oostende. Op www.ostendaise.be vind je er een aantal die rekening houden met het verse visaanbod. We pikken er de Savarin op de Albert I-promenade uit omdat hij ook andere producten uit de eigen regio haalt.

Wat doet de provincie?

De sector visserij is verdeeld over verschillende bestuursniveaus. Als kleine speler draagt de provincie bij op vlak van vorming en opleiding van personeel, bij de modernisering en veiligheid van de vissersvloot en bij de handel en verwerking van visproducten. Dat alles moet bijdragen tot een duurzame visserijsector. Dat kadert ook in het Europees Visserij Fonds (EVF) dat voor de periode 2008-2013 4 miljoen euro overheidssteun ter beschikking heeft gekregen voor het uitwerken van projecten.
Tijdens de laatste week van april en de eerst week van mei gaat de Week van de Zee door in samen werking met provincie en kustgemeentes. Ook sensibilisatie rond duurzame vis, naar zowel restaurants, hotelscholen en toeristen, hoort er tijdens die week bij. De dienst NME ontwikkelde enkele jaren geleden het 'Goede Visspel' en er is de 'Goede Visdag' waarvoor aandacht gevraagd wordt voor het thema aan grootkeukens en scholen. En tenslotte is er een coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer als aanspreekpunt, waarin ook de provincie participeert.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. Kies voor duurzame vis? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012