Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

moestuinWie de gelegenheid heeft en de tijd neemt om zelf groenten te kweken, heeft heel wat voordelen. Je weet zelf hoe de groenten groot werden, dichterbij de consument kan het niet zijn, en je moet sowieso rekening houden met het seizoen. Wat is er aangenamer dan in de eigen moestuin gaan kijken wat de pot schaft die dag?

Tuinieren is een rustgevende en gezonde hobby, die weer in de lift zit. Dat merk je onder andere aan de verhoogde aandacht in allerhande media. En het hoeft niet veel ruimte te vragen: vierkante metertuinieren, tuinieren in potten,... er bestaan tegenwoordig speciale cursussen voor en een heel gamma aan materiaal in tuinzaken.

Eigen groenten, kruiden of fruit kweken ligt dus bijna binnen ieders mogelijkheden. Probeer het maar!

Luciens tips

Lucien VandenbrouckeGroen Plusser Lucien Vandenbroucke heeft al 30 jaar een moestuin van 150 m2 waar hij zowat alles kweekt.

"Biologisch tuinieren zonder chemische stoffen is perfect mogelijk dankzij enkele eenvoudige hulpmiddelen. Je belast er trouwens je eigen gezondheid en het milieu niet mee. Biogroenten en -eitjes zijn ook veel smaakvoller. Mijn kinderen en kleinkinderen zijn ook verzot op de lekkere groentenschotels, confituren en soepen uit opa's tuin."

Webtip
op www.velt.be vind je een schat aan informatie over ecologisch (moes)tuinieren

Doetip
Heb je veel fruit? Een eenvoudige verwerkingsmethode is om er fruitsap van te laten persen. Houtlandse tuinsappen heeft bijvoorbeeld een mobiele fruitpers, waardoor je geen verre verplaatsing moet doen.

Recept
groentenschotel uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen: 1 ajuin, 4 wortels, 1 broccoli, 4 tomaten (ontpitten), 2 rode paprika's, 150g geraspte Emmentaler, 1 groentebouillonblokje
Verwarm de oven voor op 220ºC. Verhit een bodempje olijfolie in een wok/braadpan en roerbak de grofgehakte ajuin en in stukken gesneden paprika 10 minuten. Breng op smaak met een verkruimeld groentebouillonblokje en peper. Kook de broccoliroosjes en de schijfjes wortel beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken. Doe de broccoli en wortels bij de gebakken ajuin en paprika en schep alles goed door elkaar. Strijk een ovenschotel in met boter en leg de tomaten in blokjes op de bodem van de schotel. Schep de overige groenten op de tomaten en bestrooi met geraspte Emmentaler. Zet in de oven en bak tot de kaas gesmolten en goudkleurig is.

Wat doet de provincie?

De provincie zet de eerste stappen om dit thema in hun natuur- en milieueducatie mee te nemen, met bvb. de opstart van de cursus 'de eetbare tuin', een soort moestuinteam naar analogie van de bestaande 'ecotuinteams' rond het ecologisch aanpakken van je siertuin.

In het provinciedomein Tillegem zijn er een aantal volkstuintjes, maar de provincie zou ervoor kunnen opteren om dit uit te breiden naar nog andere provinciedomeinen.

De acties op dit vlak zijn dus nog erg bescheiden.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012