Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

logo EVADe gemiddelde Vlaming/Belg eet zo'n 250 g vlees per dag. Terwijl 100g zeker voldoende is. Dat teveel zorgt voor een resem negatieve effecten op de gezondheid: hoge cholesterol, met daardoor risico op hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid. ...

Ook op het milieu legt de productie van vlees een zware last. Wist je dat voor de productie van 1 kg vlees evenveel tijd en oppervlakte nodig is als voor de productie van 160 kg aardappelen? Of dat 1kg rundsvlees verantwoordelijk is voor 80 keer zoveel broeikasgassen als 1 kg graan? Dat vleesproductie goed is voor zo'n 20% van de globale uitstoot van broeikasgassen? Allemaal onrustwekkende cijfers.

Naast gezondheid en milieu, is ook dierenwelzijn een goede reden om minder of geen vlees te eten.

Enkele Vlaamse steden en gemeenten promoten 'Donderdag Veggiedag' als campagne om hun inwoners 1 dag per week te stimuleren om geen vlees te eten.

Maarten TavernierMaartens tips

Provincieraadslid Maarten Tavernier probeert als diensthoofd milieu zijn eigen ecologische voetafdruk te beperken

"1 of 2 keer per week geen vlees eten zorgt ervoor dat je creatiever kookt en nieuwe dingen ontdekt"

Webtip
op www.evavzw.be vindt je een schat aan informatie over vegetarisch eten: recepten, restaurants met een vege-aanbod,...

Restauranttip
Nectar in hartje Kortrijk is een vegetarisch restaurant waar je elke dag een verrassend gevarieerd bord voorgeschoteld krijgt, voor een prijs van €10 voor een kleine en van €11 voor een grote portie.

Recept
Cashewnoten Tzatziki (broodbeleg - bron: www.evavzw.be)
Ingrediënten: 1 komkommer, sap van 0,5 tot 1 citroen, 130g cashewnoten (niet gezouten of geroosterd), 1 à 2 el olijfolie, 1 tl oregano, 1 el dille (vers of gedroogd), 1 teentje knoflook.
Was de komkommer en rasp hem boven een vergiet. Druk nog eens goed aan zodat er zoveel mogelijk vocht uitkomt. Doe de helft in een hoge mengbeker en voeg de andere ingrediënten toe. Mix tot je een smeuïge massa hebt. Voeg de rest van de komkommer toe en meng die erbij. Kruid eventueel wat extra met citroensap, peper en zout.

Wat doet de provincie?

Duidelijk te weinig, naar onze mening. De klassieke tripartite meerderheid in West-Vlaanderen wil geen enkele landbouwsector voor het hoofd stoten en heeft dan ook moeite met de boodschap dat we minder vlees moeten eten. Ook al zijn de voordelen duidelijk wetenschappelijk aangetoond.

Nochtans is het altijd voor iemand goed: wat de varkenskwekers misschien moeten inleveren, komt de groentenboeren ten goede.

Groen pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen het concept van 'Donderdag Veggiedag' te promoten. De provincie kan dat doen in zijn eigen personeelsrestaurant, in hun werking naar de gemeentebesturen toe, en in allerhande communicatie.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012