De korte keten

Inleiding - De korte keten - Minder vlees, goed voor milieu en gezondheid - Zelf groenten kweken: vers, gezond & lekker - Kies voor duurzame vis - Leef mee met de seizoenen - Kies voor bioproducten -

MeerlandhoeveOns voedsel legt heel dikwijls heel wat kilometers af voordat het op ons bord terecht komt. Bekende voorbeelden zijn boontjes uit Kenia, appels uit Nieuw-Zeeland of garnalen die gepeld worden in Marokko...

Transport, behandeling, bewaring, vroeger plukken,... hebben niet alleen een impact op het milieu, maar ook op de smaak van de producten.

Voeding kopen in een hoevewinkel, aan de automaat bij een boerderij, maar ook dikwijls bij de lokale groenteboer of marktkramer zorgt voor versere, smaakvolle producten die op een redelijke afstand geteeld werden. Ook in warenhuizen kan je letten op het land van herkomst, dat moet vermeld worden.

Gerda SchotteGerda's tips

Fractieleidster en Bruggeling Gerda Schotte probeert haar boodschappen zoveel mogelijk lokaal te doen.

"Waarom appels kopen die met het vliegtuig komen als de fruitkweker om de hoek er ook kweekt en verkoopt ?"

Kooptip
bio-landbouwbedrijf 'De Zaaier' vind je, behalve op het bedrijf in Oostkamp ook op de wekelijkse markt in Sint-Michiels-Brugge (zondag) en Torhout (woensdag)

Webtip
op zoek naar een verkooppunt van zelfgekweekte producten? Op www.rechtvanbijdeboer.be vind je een overzicht.

Restauranttip
wie lekker en betaalbaar duurzaam wil eten, kan In Brugge terecht in de Lotus in de Wapenmakersstraat. Er is een groot en gevarieerd vegetarisch aanbod met dagverse producten, vleesliefhebbers hebben een aanbod aan hormoonvrije vleessuggesties.

Wat doet de provincie?

De provincie doet heel wat om de eigen producten in de kijker te zetten. Uiteraard is dit ook omdat er een economisch belang bij komt kijken. 100% West-Vlaams is een campagne die herkenbaarheid moet geven aan West-Vlaamse hoeve- en streekproducten als eerlijk, authentiek en kwalitatief. Er worden evenementen georganiseerd en er wordt in winkels een netwerk van streekhoekjes uitgebouwd, waar je streekeigen producten kan kopen. Info: www.100procentwest-vlaams.be.

Het provinciaal landbouwagentschap Inagro doet ook inspanningen, via onderzoek naar en stimuleren van verbreding van activiteiten in de landbouwsector, waar rechtstreekse verkoop van de gekweekte producten een van de mogelijkheden is.

Uw tips

Hebt u zelf een tip i.v.m. De korte keten? Stuur de tip naar ons door.

Nog geen tips ontvangen

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012