Provinciebestuur bespaart voor het eerst, maar verschuift ook

17/11/2015 - Persmededeling provincieraadsfractie

GeldIn het budget 2016 zien we voor het eerst deze legislatuur dat er minder uitgegeven wordt in het exploitatiebudget van de provincie dan het jaar voordien. Ondanks alle retoriek de voorgaande jaren betekent dit dus dat de provincie voor de eerste keer echt bespaart.

Vorig jaar werd op een wel erg creatieve manier het schrappen van een deel (2%) van de voorstellen van de administratie een besparing genoemd, hoewel de exploitatieuitgaven stegen van bijna 152 miljoen naar 159 miljoen euro. Nu wordt dit voor 2016 151 miljoen euro, of zo'n 5% minder tegenover het oorspronkelijke budget 2015.

De grootste dalingen zijn terug te vinden in de beleidsdomeinen sport, cultuur en welzijn. Uiteraard niet toevallig de bevoegdheden die door Vlaanderen binnenkort worden afgenomen van de provincie. Maar de beperking van de uitgaven op deze terreinen komt niet alleen door minder uitgaven, er wordt ook geschoven met budgetten om de bevoegdheidswijziging te omzeilen. Zo worden subsidies aan sportmanifestaties niet langer onder het beleidsdomein 'sport' gecatalogeerd, maar wordt dit als 'aankoop van publicitaire ruimte' onder het communicatiebudget geschoven. En zo blijft de 'business as usual' sinterklaaspolitiek overheersen, ten koste van het draagvlak en de geloofwaardigheid van de provincie. Volgens Groen een gemiste kans om de echte uitdagingen van dit provinciale overheidsniveau aan te pakken.

Gerda Schotte, fractieleidster,
Maarten Tavernier, provincieraadslid

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012