Grote verleieding verleidde geen vissen

29/10/2015 - Persmededeling

LeieNa alle festiviteiten rond de Leie in Kortrijk, blijkt de Leie zelf weinig reden tot feesten te hebben. Dat besluit Kortrijkzaan Bart Caron, Vlaams Parlementslid van Groen, nadat hij het waterrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij inkeek. "De waterkwaliteit in het Leiebekken ging er het afgelopen jaar serieus op achteruit. De gestaag dalende trend van het aantal overschrijdingen van de norm werd omgebogen. Het bereiken van de ambities lijkt onder het beleid van Milieu- en Landbouwminister Joke Schauvliege onhaalbaar."

Eind de jaren '90 was de waterkwaliteit van de Leie ronduit rampzalig te noemen, met 90% van de meetpunten die de norm niet haalden. Toen kwamen de groenen in de Vlaamse Regering en kreeg de gezondheid van onze rivieren eindelijk de aandacht die ze verdiende. Het resultaat was snel merkbaar. Op drie jaar tijd nam de vervuiling al met zowat een derde af.

Tussen 2003 en 2013 bleef de kwaliteit langzaam maar zeker verbeteren, tot we uitkwamen op 66% van de meetpunten waar de norm werd gehaald. Nog heel ver van de 95% die we tegen 2018 zouden moeten halen, maar toch met een dalende tendens.

Tot we nu de meest recente cijfers zien in het waterrapport van de VMM. Het Leiebekken krijgt de bedenkelijke eer om de ranking van de meest vervuilde rivieren in Vlaanderen aan te voeren. De waterkwaliteit ging er het voorbije jaar 7% op achteruit. Op 41% van de meetpunten werd de norm overschreden. Vooral de hoge concentraties aan fosfaten, voornamelijk afkomstig uit de intensieve landbouw, zijn zorgwekkend omdat deze een dramatische impact hebben op het waterleven.

"De afgelopen zomer konden we dus wel de glorierijke doortocht van de Leie door Kortrijk vieren, de kwaliteit van het Leiewater nodigt minder uit tot een feestje", besluit Caron. De Vlaamse Regering kan maar beter drastisch het geweer van schouder veranderen en een milieu- en landbouwbeleid uitwerken dat effectief leidt tot propere rivieren. "Enkel zo vloeit er misschien ooit een niet enkel mooie maar ook propere rivier doorheen het Zuiden van West-Vlaanderen."

Bart Caron

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012