Beaufort 2015: Provincie zorgde goed voor zichzelf, maar vergat gemeentes

25/09/2015 - Persmededeling provincieraadsfractie

logo BeaufortNiet toevallig in een periode waarin de provincies in de vuurlinie liggen, concentreerde de provincie de hoofdmoot van de Beaufort-initiatieven in de provinciale sites in Knokke (Zwin), Oostende (Raversyde) en De Panne (De Nachtegaal). De analyse van Groen over alle commotie over Beaufort 2015 is eenvoudig: de provincie was vooral bezig om zichzelf in de picture te zetten, en zag de gemeentes daardoor teveel over het hoofd.

'Wat is kunst?' vroeg Stijn Meuris zich al af, in een bekend nummer van Noordkaap. Daar hoeft de politiek geen antwoord op te geven en zullen we dan ook geen uitspraak over doen. Maar wat ging er fout bij de organisatie van Beaufort 2015?, is wel een heel terechte vraag die Groen in de komende provincieraad zal stellen.

Een beperkter budget en het verlaten van de platgetreden kunstpaden zijn goede redenen om voor een ander concept te kiezen dan in het verleden. Maar dat de partners-gemeenten, die financieel mee bijdragen aan het kunstproject, niet goed ingelicht waren over dit concept, is niet te begrijpen. De provincie zag zich verplicht om bijkomende communicatiekanalen te voorzien en belegde met de gemeentes een soort crisisoverleg. Maar toen was het kwaad al geschied. Voor Groen is toeristisch-economische return niet het enige criterium om een kunstenproject te beoordelen. Maar als een gemeente mee betaalt, is het logisch dat daar ook verwachtingen tegenover staan. Dat er te weinig informatie was en afspraken niet nagekomen werden, is vooral spijtig voor Beaufort zelf. Gezien het de laatste editie was die door de provincie kon georganiseerd worden, was de toekomst al onzeker. De commotie over deze editie zal het enthousiasme over een opvolger er niet groter op maken.

Voor Groen is het duidelijk dat de provincie vooral bezorgd was over haar eigen uitstraling. Door de discussies over de interne staatshervorming zien we in tal van dossiers dat de provincie vooral bezig is met zichzelf te promoten. De drie provinciale ankerpunten aan de kust vormden een focuslocatie en zullen wellicht de nodige bezoekers getrokken hebben. De andere gemeentes voelden zich door die keuzes in vele gevallen 'tweederangs', te weinig betrokken en te karig bedeeld. Als door zulke keuzes de provincie ook van onderuit aan steun verliest, ziet het er niet goed uit voor haar toekomst.

Gerda Schotte
fractieleidster Groen

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012