Groen! Blankenberge-Uitkerke reageert op woonvisie van OpenVLD

05/10/2011 - Persmededeling

Grote villa's staan maanden of sommige jaren te koop, nieuwe flatgebouwen zorgen ervoor dat open groene ruimtes moeten verdwijnen, de huurprijzen stijgen de pan uit en de stad geeft geen antwoord. Dat kaarten wij als Groen! Blankenberge-Uitkerke aan. Houd onze stad aangenaam en betaalbaar om in te wonen.

Groen! Blankenberge-Uitkerke heeft inzake wonen de kat de bel aangebonden. Een aantal dagen na de informatieavond omtrent '(on)betaalbaar wonen in Blankenberge en Uitkerke', georganiseerd door Groen! heeft de woonwinkel beslist om van betaalbaar wonen een prioriteit te maken. Daarnaast vindt Open VLD Blankenberge wonen ook belangrijk (zie burgerkrant van Open VLD) maar de nadruk ligt niet op wooninbreidingsgebieden maar - naast het slopen en renoveren - vooral op woonuitbreidingsgebieden. Open VLD vindt het noodzakelijk nieuwe woongebieden te creëren. Woonuitbreidingsgebieden impliceren echter verlies van open ruimte en Vlaanderen is tegenwoordig al problematisch volgebouwd. Concrete projecten zijn Bommelzwin in de Scharebrugstraat en de Lange Thuyn in de Lissewegestraat. Op lange termijn voorziet Open VLD ook woonmogelijkheden rond het toekomstig golfterrein aan het Zeebos. Dat er bij die woonuitbreidingzones groene ruimte wordt aangesneden lijkt voor Open VLD minder belangrijk.

Op het vlak van sociale woningen wordt door het Lindenhof een inspanning gedaan. In de Scharebrugstraat en naast het station worden een aantal sociale woningen gebouwd. Dat juichen we als Groen! toe, maar het blijft te weinig gezien de lange wachtlijsten van mensen die recht hebben op een sociale woning. Het is niet omdat de 'norm' bereikt wordt tegen 2020, dat de stad genoeg inspanningen doet om die wachtlijsten op te lossen.
In Blankenberge en Uitkerke worden er door het Sociaal Verhuurkantoor 40 woningen verhuurd. Spijtig genoeg is de samenwerking met het OCMW van Blankenberge opgezegd. Het wettelijke toewijsreglement zorgt ervoor dat ook niet-Blankenbergenaars en niet- Uitkerkenaars via het Sociaal Verhuurkantoor een woning kunnen huren in onze stad. Dat zorgt voor een stuk frustratie bij het OCMW dat weigert om nog langer samen te werken met het Sociaal Verhuurkantoor Sovekans. Een gemiste kans!

Ook de huurmarkt staat onder druk. Appartementen met één slaapkamer bijvoorbeeld aan €500 zijn veel te duur. Alleenstaanden , één-oudergezinnen en financieel zwakkeren hebben het moeilijk om een passende woning te vinden op de huurmarkt en moeten noodgedwongen uitwijken naar andere gemeenten. Wat dan weer nefast is voor de mobiliteit en op ecologisch vlak omwille van het groeiend aantal kilometers voor woon-werkverkeer. Open VLD wil jonge gezinnen in Blankenberge en Uitkerke houden. Groen! roept op om dan eens goed na te denken over huursubsidies en huurrichtprijzen en minder de nadruk te leggen op verwerving van eigendom.

Nancy Lezaire
Mieke Van Geel

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012