Groen! : "Bespaar energie en sluit de winkeldeuren"

03/02/2011 - Persmededeling

Filiep Bouckenooghe (Groen!) wil dat de stad werk maakt van een stappenplan om te komen tot een verbod voor elke winkel om in de winter de deuren open te laten. Het voorstel kreeg van niemand steun.

Het viel Filiep Bouckenooghe (Groen!) tijdens de soldenverkoop weer op : het groot aantal winkeldeuren dat openstaat. "Al die warmte en energie gaat verloren. Stookkosten lopen enorm hoog op om de temperatuur in de winkel aangenaam te houden, terwijl aan de ingang onophoudelijk warme lucht naar buiten wordt geblazen. En dat in tijden van klimaatconferenties, duurzaam wonen, rationeel energiegebruik, duurzaamheidsprijzen,... Ook vanuit sociale overweging is deze verspilling niet langer te tolereren. Ook als je weet dat het OCMW alsmaar meer rekening moet houden met energie-armoede."

Volgens het Groen!-raadslid kan het gesloten houden van de deuren alleen maar winst opleveren : een zegen voor het klimaat, voor de portemonnee van de handelaars én voor het winkelpersoneel dat niet langer in de tocht staat. "Er moeten afspraken komen. Winkeliers zetten hun deuren wagenwijd open omdat het er zogenaamd gastvrij uitziet en ze denken meer klanten te trekken. Ook de buurman doet het. Ze zijn bang om klanten te verliezen. Uit studies blijkt dat die vrees onterecht is."

"We delen die bekommernis, ook de vele handelaars", aldus schepen Kris Declercq (CD&V). "De realiteit op vandaag is anders. De winkels zijn niet aangepast, de klanten zouden gesensibiliseerd moeten worden en andere instrumenten kunnen in een breder kader worden aangewend. Een stappenplan kan dan wel een idee zijn, maar deze problematiek is vandaag niet echt aan de orde." Het voorstel van Groen! past wel perfect in het kader van een duurzaamheidsprijs, merkte schepen Nathalie Muylle (CD&V) op.

Filiep Bouckenooghe
Gemeenteraadslid Groen! Roeselare

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012