Groen! lost alle problemen van de Wevelgemse luchthaven op

11/11/2010 - Persmededeling

De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem zoekt dringend geld voor hoogstnodige aanpassingswerken én wil toetreden tot het exclusieve clubje van duurzame, groene luchthavens.

Ver hoeven ze daar, wat Groen! betreft, niet naar te zoeken. De mirakeloplossing om twee vliegen in één klap te slaan, ligt immers voor het grijpen: de onmiddellijke ontmanteling van de luchthaven.

Een groene luchthaven lijkt ons vrij paradoxaal en al zeker wanneer we spreken over binnenlandse vluchten. Laat in Wevelgem deze binnenlandse vliegbewegingen nu net zowat 85% van het totale aantal uitmaken. Wat het niet-zakelijk verkeer, zeg maar de pleziervluchtjes, betreft, spreken we zelfs over méér dan 90%.

"Ook al zou er massaal geïnvesteerd worden in spaarlampen langsheen de landingsbaan, dan nog zal de luchthaven van Wevelgem nooit echt duurzaam of groen kunnen genoemd worden."

"En we beseffen het; we kloppen al jaren op de zelfde nagel, maar de luchthaven van Wevelgem zal ook nooit nuttig genoemd kunnen worden, en al helemaal geen 'zaken'luchthaven." gaat Bart Caron, Vlaams parlementslid van Groen! verder. "Telkens we nieuwe cijfers binnenkrijgen, krijgen we hiervan een bevestiging." Als we de eerste zeven maanden van 2010 vergelijken met het annus horribilis 2009, zien we qua buitenlands zakenverkeer een daling van 11%. Hoe diep kan je zakken?

Op basis van zulke cijfers moet de luchthavendirectie dan gaan aankloppen bij het Vlaams gewest om centen los te peuteren. Alsof Vlaanderen geen nuttiger uitgavenposten zou hebben in tijden waarin de vinger op de knip moet. Een degelijk openbaar vervoer uitbouwen, de verkeersveiligheid van zwakke weggebruikers verhogen, of zelfs simpelweg putten in de weg opvullen...

Blijkens de begroting 2011 wordt er trouwens gerekend op een bijdrage van om en bij de € 880.000 vanwege de verschillende overheden. "Zijnde ruim € 100 per vertrekkende of aankomende buitenlandse zakenreiziger..." blijkt volgens Bart Caron uit de cijfers van 2009.

Groen! denkt dat een deel van dat bedrag beter zou besteed worden aan een sociaal plan voor het personeel van de luchthaven en aan de reconversie van de terreinen tot een industriezone waar echte groene economie kan ontwikkeld worden.

Bart Caron, Vlaams Parlementslid Groen!
Carlo De Winter, Voorzitter Groen! Wevelgem
David Wemel, Voorzitter Groen! Kortrijk

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012