Joke Schauvliege schiet bok

23/09/2010 - Persmededeling

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege wil de vossenpopulatie 'regelen', een minder bloederige omschrijving voor 'afschieten'. Dat ze hierbij regelrecht ingaat tegen haar eigen wetenschappelijke instelling, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), lijkt haar allerminst te storen. "Een schijnoplossing voor het probleem van doodgebeten kippen."
Groen! stoort zich des te meer aan dergelijk simpel populisme. We betwisten zeker niet dat er heel regelmatig kippenrennen worden uitgemoord door hongerige vossen, maar onze minister van Milieu hoort te weten dat een 'aanpassing van het jachtvoorwaardenbesluit' - een minder welgemikte term dan 'neerknallen' - geen oplossing biedt.

Doordat de mens in de loop der jaren steeds meer territorium ging gaan delen met de oorspronkelijke bewoner, de vos, en diens looplijnen steeds vaker werden doorkruist door bijvoorbeeld lintbebouwing, krijgen we effectief steeds vaker conflicten van samenleven. Volgens het INBO zijn er twee mogelijkheden om de problematiek aan te pakken. Ofwel door een degelijke beveiliging van het pluimvee, een hoog en stevig hek en afgesloten nachtverblijf, ofwel door een totale uitroeiing van de vos.

"Vorig jaar ging ook gouverneur Breyne al zwaar uit de bocht," herinnert provincieraadslid Maureen Lievyns zich. "Ook hij pleitte toen voor een gericht bejagen van vossen terwijl zijn eigenste provincie net de mooie brochure 'Slimmer dan de vos' had uitgegeven". Daarin staat te lezen dat het territorium van afgeschoten vossen heel snel weer wordt ingevuld door andere, jonge vossen. Ook wordt er mooi beschreven hoe er perfect kan worden samengeleefd met de vos. "Bejaging geeft enkel een vals gevoel van bescherming en is dus een schijnoplossing" besluit Lievyns.

Groen! steunt dan ook de milieubewegingen die met klem protesteren tegen de kortzichtige schijnoplossing van minister Schauvliege. Een goede en correcte voorlichting van de burger over hoe zij hun dieren moeten beschermen tegen vossen is de enige echte oplossing tegen kippenroof. "Tenzij de minister natuurlijk kiest voor die andere efficiënte oplossing: de totale uitroeiing van de vossenpopulatie", merkt Vlaams parlementslid Bart Caron fijntjes op. "En dat uitgerekend in het Internationaal jaar van de Biodiversiteit..."

Bart Caron
Vlaams Parlementslid Groen!
Maureen Lievyns
Provincieraadslid Groen!

Contact: Bart Caron, 0477 495810

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012