Groen! verwelkomt Veerle Dejaeghere

14/03/2009 - Persmededeling

Veerle Dejaeghere, ex- hardloopster, kiest voor een nieuwe wending in haar leven en wil samen met Groen! bouwen aan een betere samenleving. Groen! is opgetogen dat Veerle Dejaeghere deze stap heeft gezet en zal ervoor zorgen dat zij alle kansen krijgt om zich te ontplooien in de politiek. Lees hier de motivatie van Veerle Dejaeghere.

Waarom Groen!....

Voor mij is de keuze snel gemaakt.

Als ik aan Groen! denk, denk ik aan de natuur, een samenleving waar iedereen meetelt en waar mensen tijd hebben voor elkaar, aan hoop, ... Enkele jaren terug las ik de spreuk "Wees als een bron die overstroomt, en niet als een bak die steeds hetzelfde water bevat." We mogen niet ter plaatse blijven trappen, maar we moeten vooruit!

Als je het woord milieu zegt, doet dit de meeste mensen de dag van vandaag negatief denken: broeikasgassen, opwarming van de aarde, kappen van het regenwoud, dure vuilniszakken. Maar we vergeten dat we in de eerste plaats van het milieu kunnen en mogen genieten! Kinderen moeten leren genieten van het bos, dieren, gras. Kinderen moeten kunnen spelen, wandelen, ravotten in de natuur, dat is is o zo leuk en zo gezond! Kinderen moeten opnieuw leren genieten van het buiten spelen. En pa en ma ook!

Enkele jaren terug gaf ik les in het 4e leerjaar. Op een zonnige lentedag liet ik de kinderen in hun agenda schrijven als huiswerk: " Eén uur buiten spelen!" In de namiddag stond één van mijn leerlingen voor de deur. Hij had een probleem met zijn huiswerk: "Ik kan niet buiten spelen, we hebben geen tuin." Is dit niet erg? Wie geniet er nu niet van de rust van de natuur?

De natuur laat de mens letterlijk en figuurlijk op adem komen. Want op adem komen in onze stressmaatschappij is een groot probleem. Wie heeft nog tijd en zin om na zijn werkuren en huishoudelijke taken nog een gezelschapsspelletje te spelen of eens gezellig te praten met de buren? Is het niet gemakkelijker om de kinderen voor de tv te zetten of de computer? Geef de mensen meer ruimte en tijd voor het gezin en de kinderen!

Ik geef vanaf dit jaar Nederlands aan anderstalige nieuwkomers. Dat zijn kinderen die thuis geen Nederlands spreken.
Zo'n kinderen hebben het soms moeilijk om zich aan te passen aan onze levensstijl want we vergeten te vaak hun ervaringen uit hun thuisland. Ze hebben een grotere kans om door hun taalachterstand een leerachterstand op te lopen en zelfs geen diploma te halen. Onze samenleving verandert van kleur. Laat ons leren van elkaars eigenheid, laat ons echt samen leven!

Ik vind het belangrijk om een positieve attitude aan te nemen ten opzichte van andere talen en culturen. Ongekend is te vaak onbemind. Het wordt tijd dat we de andere mens ontmoeten en leren kennen. Het is pas als we onze vooroordelen laten vallen, dat we onze medemensen echt leren zien. We moeten echt werk maken van een betere samenleving!

Keek je de laatste maanden eens rond jou als je op straat loopt? Luisterde je al eens naar de gesprekken bij de slager en bakker? Of naar het nieuws op radio en tv? Ai, om depri van te worden, vind ik... Crisis... een woord dat je wel heel erg vaak hoort. Het wordt tijd om anders te leven!

We scheppen allemaal gulzig van de grote soeppot olie. Maar ooit wordt het onze laatste lepel, wat dan? We betalen ons blauw aan de dure diesel en benzine terwijl we gratis kunnen leven van wind en zon! Wie op een eerlijke manier naar de toestand van mens en planeet kijkt, kan eigenlijk alleen besluiten dat de keuze voor een ecologische economie de meest realistische keuze is. We moeten dringend onze manier van leven veranderen.

"Wees als een bron die overstroomt en niet als een bak die steeds hetzelfde water bevat" Durf geloven in een betere samenleving. Durf genieten van de natuur en draag er zorg voor. Durf kiezen voor verdraagzaamheid en kwaliteit van het onderwijs. Een keuze voor ecologie, is een keuze voor hoop! Kies net als ik voor Groen!

Veerle Dejaeghere

Veerle Dejaeghere
Veerle Dejaeghere

Lijsttrekkers
Bart Caron, Veerle Dejaeghere, Wouter De Vriendt en Bruno Lapauw

© foto's Frank Meurisse

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012