"Kom op voor belangen van Brugse bewoners, niet van vastgoedspeculanten"

06/06/2008 - Persmededeling

Zeer voorspelbaar, en niet toevallig nu. Dat vinden Jef Tavernier en Rita Brauwers van het betoog van Filips Dhondt, general manager van Club Brugge, voor een nieuw stadioncomplex in Loppem. "De echte vraag is niet: welke locatie komt Club Brugge en de vastgoedspeculanten het best uit, maar wel: welke locatie is het meest geschikt voor het grote voetbalstadion? Voor ons is dat het Jan Breydelstation".

De timing van Filips Dhondt's betoog is niet toevallig. Vorige week werd immers het milieueffectenrapport (MER) bekendgemaakt. Zo'n milieueffectenrapport brengt de gevolgen voor de omgeving in kaart die de bouw van een stadion met zich zou meebrengen. Het MER maakt brandhout van de Loppemse stadionplannen. De locatie die Club Brugge voor ogen heeft in Loppem, ligt in een overstromingsgebied. Dat is niet zomaar een detail.

Deze week moet de Vlaamse regering ook beslissen over de afbakening van het stedelijk gebied Brugge. Dit is het einde van een jarenlang planningsproces. Doelstelling van het ruimtelijk beleid is kernversterking. En daarin past een winkelcentrum annex voetbalstadion buiten de stad niet. Maar pas vorig jaar kwamen projectontwikkelaar Uplace en Club Brugge met hun plannen op de proppen. Hun boodschap aan de Vlaamse regering luidt: Kieper jullie principes en plannen maar in de vuilbak.

In feite zeggen zij grofweg aan de Vlaamse Regering: "Wij weten wat het best is voor Brugge: een winkelcentrum als financieringsbron voor het nieuwe stadion van Club Brugge in Loppem. Met een deel van de winsten van het winkelcentrum bouwen we een voetbalstadion om het geheel aanvaardbaar te maken. En een deel van de kosten voor toegangswegen, spooraansluiting,... schuiven we door naar de gemeenschap oftewel de belastingbetalers".

Verder lanceert Dhondt een scherpe aanval op Unizo. Hij beschuldigt de zelfstandigenorganisatie van 'protectionistische rempolitiek' in het nadeel van handelaars, het algemeen belang en het belang van elke burger. Hierbij verwijst hij naar het Waasland Shopping Center. Een slechter voorbeeld kan bijna niet. Zo wees een recente studie van het marktonderzoeksbureau ABM naar de impact ervan op de handel in Sint-Niklaas en omgeving. Conclusie? Het lokale handelsapparaat kreeg zware klappen.

Een extern onafhankelijk bureau dat van het Brugs schepencollege opdracht kreeg voor een 'second opinion' kwam tot volgende conclusie: "Als gevolg van het nieuwe shoppingcentrum in Loppem zal er zich in de regio een omzetverlies voordoen van gemiddeld 3 tot 4%. Dit wil zegen dat 3 tot 4% van de omzet in de regio Brugge zal verschuiven naar het shoppingcenter en niet meer zal gerealiseerd worden in de overige winkelgebieden in de regio Brugge."

Dit is een acceptabel percentage. Maar helaas zal het niet evenredig gespreid worden. Voor de binnenstad kan dit oplopen tot 10%. Zones die het nu al moeilijk hebben (Gentpoortkwartier, Ezelstraat en Langestraat) zullen het dus nog moeilijker krijgen. Bovendien vergeet general manager Dhondt dat gewerkt wordt aan een commercieel handelspark B-Park op de Blauwe Toren en meer winkeloppervlakte aan het station. Nog dit jaar zal er meer dan 38.000 m2 handelsruimte bijkomen.

De echte vraag is dus: welke locatie is het meest geschikt voor het voetbalstadion? Voor ons is dit het Jan Breydelstadion. Uiteraard moet daarbij vooral ook aan de verkeersafwikkeling gedacht worden. 40000 mensen samenbrengen stelt nu eenmaal problemen. Maar voor Euro 2000 kreeg het Breydelstadion alvast een goed rapport. Wat telt dus het meest? Een goede inplanting met respect voor omwonenden, inwoners en kleine handelaars? Of het geldgewin van vastgoedspeculanten?

Jef Tavernier is Vlaams parlementslid voor Groen!
Rita Brauwers is Groen! fractieleidster in de Brugse gemeenteraad.

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012