Groen! bindt de strijd aan met doodlopende fietspaden

26/01/2008 - Persmededeling

einde fietspadMet de fiets vervuil je niets!

Aan het slot van het jaarlijkse Autosalon wil Groen! benadrukken dat er sneller en meer middelen moeten gaan naar fietspaden. Dat doet ze aan de hand van vier acties in de Vlaamse provincies. We hebben sprekende voorbeelden gevonden van het huidige manke beleid, in de vorm van fietspaden die stoppen aan de gemeentegrens.

Morgen sluit het Autosalon haar deuren. Het was een milieuvriendelijke editie, zo zegt men, want er was veel aandacht voor milieuvriendelijke wagens. Toch blijkt uit recente tellingen dat het aantal verkochte wagens (waaronder ook zware terreinwagens en 4x4's) nog steeds toeneemt en onze wegen en steden dichtslibben. De enige echte milieuvriendelijke wagen is dan ook de fiets.

Maar Vlaanderen loopt ver achter wat betreft de aanleg, het onderhoud, het fietscomfort, en de veiligheid van fietspaden. De inhaaloperatie die Vlaams Minister van mobiliteit Van Brempt onlangs aankondigde is ontoereikend. Volgens berekeningen van de Fietsersbond duurt het nog minstens 23 jaar vooraleer de fietspaden van het bovenlokale fietsnetwerk zijn aangelegd.

Bovendien schuift Vlaams Minister van Openbare werken Crevits de verantwoordelijkheid voor de aanleg van de fietspaden af op de gemeenten. Sommige alerte gemeentebesturen sprongen snel op de kar en konden van het subsidiëringprogramma van het gewest gebruik maken. Maar andere gemeenten wachtten af, of raakten verward in een bureaucratisch kluwen.

Op het terrein resulteert dat in prachtige fietspaden die zijn aangelegd tot aan de gemeentegrens... en dan abrupt stoppen. "Voor Groen! staan die doodlopende fietspaden symbool voor het mank lopende beleid. Daarom zochten we er enkele op in Vlaanderen, en voeren er actie", aldus Vlaams parlementslid Eloi Glorieux.

Groen! West-Vlaanderen voert actie op

zaterdag 26 januari om 10u aan Parking Aanwijs, bij Bulskampveld, Reigerlostraat Beernem.(N370 Beernem-Wingene)

500 meter van afrit 10 op de E40, afrit richting Wingene.

Lees ook de uitgebreide perstekst

Groen! voert actie in Wingene
Groen! in actie in Wingene met o.a. kamerlid Wouter De Vriendt en provincieraadslid Marc Vanpaemel.

Wouter De Vriendt,
Federaal Volksvertegenwoordiger
0497 46 65 86

terug

West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen! West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012