Verslag provincieraad september 2017

13/11/2017

Het belangrijkste punt op de provincieraad van september 2017 was de definitieve vaststelling van het PRUP slachthuis Tielt. Na de heisa in de pers over het dierenwelzijn en de tijdelijke sluiting van het slachthuis kwam de vraag tot uitbreiding wel op een ongelegen moment. Maar de meerderheidspartijen en de oppositie (met uitzondering van Groen die tegenstemde) keurden de uitbreiding toch goed. Er kunnen in de toekomst 2,5 miljoen varkens per jaar worden geslacht (nu 1,5 miljoen) waarvan 60% bestemd is voor de uitvoer.

Vooraleer het echter tot een stemming kon komen (er wordt pas gestemd als alle punten behandeld zijn) had de NVA de koppen geteld en vastgesteld dat de meerderheidspartijen niet meer in aantal waren om een meerderheid van de stemmen te halen en hadden ze via sms de twee andere oppositiefracties (Groen en het Vlaams Belang) gevraagd om samen met hen de zaal te verlaten zodat de stemmingen niet konden doorgaan. We hebben dan met de volledige oppositie de zaal verlaten en er kon niet gestemd worden : consternatie alom bij de meerderheidspartijen.

Nochtans was het toen pas 17u en was er in het verleden al op gewezen door de NVA dat er veel leden van de meerderheid afwezig bleven of vroegtijdig weggingen uit de vergadering. Dat heb je natuurlijk als je veel burgemeesters en schepenen hebt die ook in de provincieraad zetelen en nog andere vergaderingen en verplichtingen hebben.

Er werd dan binnen de meerderheid overlegd en de voorzitster riep het bureau samen. Vermits er enkele termijngebonden dossiers op de agenda stonden o.a. dat van het slachthuis in Tielt werd dan overeengekomen dat deze dossiers wel gestemd zouden worden en dat de andere punten aan bod zouden komen op een extra provincieraad begin oktober, op dezelfde dag van de rede van de gouverneur (dus zonder extra zitpenningen).
Iedereen terug naar binnen en het incident werd afgesloten.

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012