Tegenstem van de maand

09/11/2016

Groen verzet zich als enige democratische politieke partij al sinds het begin van het dossier en consequent tegen de intrede van het Chinese State Grid in Eandis, de grootste intercommunale voor energiedistributie in Vlaanderen.
Groen vindt dat energiedistributie van 'openbaar nut' is en dat de overheid dit zelf in handen moet houden en niet moet verkopen, al is het maar gedeeltelijk, aan een commerciële speler. Of dit nu een Chinese is of niet. Het hoge bedrag dat deze investeerders hiervoor over hebben (830 miljoen euro, terwijl er eigenlijk maar 500 miljoen nodig was) roept ook vragen op. Wat is hun bedoeling hiermee ? is er een verborgen agenda ? Ze krijgen volgens de aangepaste statuten ook veel macht, alhoewel ze maar 14% van de aandelen zullen hebben.In de pers is er al heel wat om te doen geweest en een aantal niet onbelangrijke personen hebben zich er ook al tegen uitgesproken of op zijn minst er vragen bij gesteld. O.a. professor Jonathan Holslag en econoom Geert Noels. Deze laatste is voor de provincie geen onbekende vermits hij op provinciale evenementen als autoriteit op het vlak van economie werd opgevoerd.

Groen schuift als alternatief een coöperatief systeem naar voor, waardoor de eigen burgers in de intercommuniale kunnen participeren. Voor een rendement van 4%, zoals de Chinese partner zou krijgen, zullen wellicht heel wat kandidaten zijn.

terug

Verkiezingen 2018

het kan anders


West-Vlaamse tweets

Doe mee

Wil je de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger of wens je lid te worden van Groen ? Alle info vind je op de Landelijke website van Groen

Lees Mee

Pit is een driemaandelijks infoblad voor sympathisanten. De reeds verschenen edities kan je online bekijken.
Wil je Pit voortaan in je brievenbus krijgen, vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

feed

Groen West-Vlaanderen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel | 02 219 19 19 | E-mail | ©2012